A közel-keleti helyzetről és az emberi jogokról is egyeztetett az egyiptomi elnök az USA külügyminiszterével

A közel-keleti helyzetről és az emberi jogokról is egyeztetett az egyiptomi elnök az USA külügyminiszterével

Az Izrael és a palesztinok közötti feszültség csökkentéséről, az emberi jogokról és a Washington és Kairó közötti partnerségről egyeztetett hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Kairóban - derült ki Ned Price amerikai külügyi szóvivő közleményéből.

A külügyminiszter leszögezte, Washington mélyítené szeretné stratégiai partnerségét Egyiptommal, mely már a múltban is igyekezett közvetíteni az izraeli-palesztin konfliktusban, írja az MTI.

Az egyiptomi emberi jogi helyzetre kitérve Blinken hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is azt várja Egyiptomtól, tegyen többet az emberi jogokért, a többi között engedje szabadon a politikai foglyokat és módosítsa az előzetes letartóztatásra vonatkozó előírásokon. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a kairói kormány "jelentős előrelépéseket" tett e téren.

A megbeszélésen emellett a felek kitértek a szudáni politikai átmenetre, valamint megvitatták a Líbiában a fegyveres frakciók belharcai miatt kialakult helyzetet. Az utóbbival kapcsolatban Blinken azt mondta, az egyetlen kiút a líbiai politikai válságból, ha még az idén választásokat tartanak az észak-afrikai országban.

Egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival tartott közös sajtótájékoztatóján Blinken kiemelte:

Rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elejét vegyék "a térségben és azon túl" zajló iráni tevékenységnek.

Távozása előtt Blinken újságírók előtt ismét kitért az izraeli helyzetre, leszögezve: Washington a nehézségek és a növekvő feszültség ellenére "eltökélt támogatója a kétállami megoldásnak".

Az amerikai külügyminiszter vasárnap érkezett Kairóba, és még aznap találkozott négy egyiptomi emberi jogi aktivistával. A megbeszélések egyik résztvevője, Husszám Bagat a sajtónak azt mondta, a tárcavezető "láthatóan tisztában volt az Egyiptomban zajló emberi jogi problémákkal" és reményét fejezte ki, hogy a Biden-adminisztráció belátja, nem sok eredményre vezettek az egyiptomi kormánnyal két éve tartó egyeztetések az emberi jogokról.

Szíszi az iszlamista Mohammed Murszi elnököt eltávolító 2013-as katonai hatalomátvétel után került az elnöki székbe. A puccsot követően hetekig tartó, erőszakos megmozdulások alakultak ki Kairóban, az elnök pedig azóta is keményen fellép bírálóival szemben, sokan közülük állítólagos terrorvádakkal börtönbe kerültek. Az államfő ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a biztonság és a stabilitás létfontosságú és cáfolja, hogy politikai foglyok volnának Egyiptomban.

Blinken még a nap folyamán Izraelbe utazik, ahol Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozik. Ezt követően Rámalláhban tárgyal Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Izraelben a múlt héten két, halálos áldozatokkal is járó terrortámadást követtek el, melyek nyomán az izraeli kormány több biztonsági intézkedést hozott, valamint a már meglévő szabályok szigorításáról döntött.