Közmunkások is dolgoznak a jégverte pilisi erdőkben

Négyszáz közmunkás dolgozik a tavaly decemberben szinte felbecsülhetetlen kárt szenvedett erdőkben. A rendbetétel jövő év végéig elhúzódik. 

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint az országos közfoglalkoztatási program keretén belül kirendelt emberek gépi beavatkozást nem igénylő, könnyen elsajátítható feladatokat végeznek, például segítenek a letelepedőhelyek rendbetételében, részt vesznek több sétaút, tanösvény, turistaút, erdőgazdasági és erdészeti feltáróút karbantartásában, az árkok és a vízelvezetők kitakarításában. 
 
Teendőik közé tartozik a jégkár pusztításából fakadó, fokozott mértékű erdőfelújítás során olyan munkák elvégzése is, mint a sorkapálás, a sorkaszálás, a bozótirtás, a sarjleverés, a sarlózás, a zöldlehúzás, a gallyszedés – tette hozzá a szóvivő. Elmondta, hogy a közmunkásokat ezen felül bevonják a természeti károkat szenvedett erdőterületetek rehabilitációját célzó ültetésbe, bizonyos fafajok visszavágásába, és közreműködnek az illegális szemétkupacok eltüntetésében is. Szükség szerint parlagfüvet és egyéb gyomnövényeket irtanak, erdővédelmi és vadkárelhárító kerítéseket javítanak.