Közös biznisz: ősszocik, szadeszosok és fideszesek a külgazdaságban

A Heti Válasz részletes összeállítást közölt a külhoni magyar kereskedőházak üzemeltetőiről.

„Ki gondolta volna 2010-ben, hogy hat év múlva a gazdasági stiklik miatt elszámoltatott, megbüntetett balliberálisok száma messze elmarad majd a külügyi vonalon helyzetbe hozott régi szocikétól és szabad demokratákétól?” - ezzel a felütéssel kezdődik a legfrissebb Heti Válasz cikke, amely lerántja a leplet a régi és új elit külgazdasági összefonódásáról.

A lap megvizsgálva a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH), a külügyi tárca háttérvállalatának világméretű partneriroda-hálózatát, amely a hazai vállalkozások idegen piacra jutását hivatott előmozdítani, igazi „túlélőket” talált.

Albániában egy olyan társaság (a Balkan Trading House Kft.) jeleníti meg Magyarországot, amelyben résztulajdonos (az SG Alternative Energy Kft.-n keresztül) Alexander Gerst, aki felügyelőbizottsági tag volt a Horn-időszak titkosszolgálati botránycégében, a Nádor '95 Ft.-ben. Továbbá üzlettársa a Magyar Villamos Művek korrupciós büntetőügyében érintett – a Ferencváros-fociklub korábbi befektetőjeként is jegyzett Szász Andrásnak. A Balkan Trading House ügyvezetője, Gyökeres Zoltán István az MSZP-s környezetvédelmi miniszter, Szabó Imre kabinetjében dolgozott, valamint a Nemzeti Civil Alappogram tanácsának szocialista delegáltja volt.

A honlapján a kuvaiti kereskedőházat elnyerő Hilal Kft. azt írja, hogy közreműködött a Bahreinben, Katarban és Ománban győztes Insomnia Middle East alapításában. Utóbbi társaság elnöke, Polgár Viktor a rendszerváltás előtt a washingtoni magyar nagykövetség sajtóattaséja, majd az MSZP szóvivője volt. A Horn-kormányban az ÁPV Rt. kommunikációjáért felelt, 2004-ben a külügyi tárca szóvivőjévé nevezte ki Kovács László szocialista szakminiszter.

A Malajzia, Szingapúr és Thaiföld térségében tevékenykedő CET Oriental Solutions PTE Ltd. központi telefonja Nyíri Iván, Ecuador magyarországi tiszteletbeli konzulja családi vállalkozásainak budapesti székhelyén csörög. Nyíri a Horn-érában az Eximbank vezérigazgatója (Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska elnöksége idején), 2002 után a Malév igazgatóságának a tagja és a Mahart vezetője lett.

A Magyar-Etiók Kereskedőház Kft. felerészben a Dunai Repülőgépgyár Magyarország Kft.-é, melynek vezéralakja, Kovács Géza Péter 1990-től kilenc éven át tisztségviselő volt az MSZP vállalkozói tagozatát egykor elnöklő Hujber Ottó egyik érdekeltségében. A Magyar-Etióp Kereskedőház másik felét birtokló Ayudate Holding Kft.-t egy Terner Gézához tartozó dániai társaság alapította. Terner próbálta meg az MSZP közelében tartani a csillebérci volt úttörőtábort Mobilber nevű Kft.-jével 1999-2000-ben.

A Marokkóban tevékenykedő Magyar-Ház HTCC Kereskedelmi Kft. az Afrikai-Magyar Egyesület elnökéhez, Balogh Sándorhoz tartozik, aki néhány éve újraalapította az egykori szocialista külkereskedő vállalatokat. Jelenleg a budapesti úszó-világbajnokságot szervező Bp2017 nonprofit Kft. pénzügyi vezetője.

Orbán Viktor vejének családja nem csak belföldön vált egy jó házasság révén sikeressé, határon túl is helyzetbe kerültek. Az Egyesült Államokra és Szaúd-Arábiára kiterjedő, Dél-Amerikában és Mexikóban kompetencia-központtal rendelkező Syncope-Project Kft. fő tulajdonosa a mindössze 24 éves Bertha Péter. 18 évesen már a Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozásokban (PBE Energiamenedzsment Kft., Green Investments & Solutions Kft.) lett társtulajdonos vagy ügyvezető. Bertha a Syncope-Project Kft.-vel szimbiózisban működő állami megrendelésekben dúskáló, árbevételét 2014-ről 2015-re 1,2-ről 5 milliárd forintra növelő Symmetria Magyarország Kft. projektmenedzsere. Anyai nagyanyja révén a Tiborcz család tagja.

Az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. mögött az egyik legbefolyásosabb török üzletember, Erdogant-támogató, a Galatasaray sportklub volt elnöke áll. Adnan Polat partnerségben működik a Tiborcz Istvánhoz köthető kastélyforgalmazó vállalkozással, a BDPST Zrt.-vel. Együtt tulajdonolják a Városligeti fasori Spitz-villát, a volt Rátkai klubot.

Az Egyiptomot és Perut lefedő Fourcardinal Kft., Hungarian Business Centre Ltd. cégeket a Szegi-Nagy család birtokolja. Az édesanya, Szegi Ildikó fóti lakhelye a Balázs Gyógyulásért Alapítvány levelezési címe, ezt a szervezetet Orbán Viktor nemzetközi stábjában dolgozó, Rahói Zsuzsanna alapította. A Fourcardinal ügyvezetőjének vezetékneve is Rahói.

A Fidesz-közeli személyek közül szintén a külgazdaság terén kötött ki Fellegi Tamás korábbi nemzeti fejlesztési miniszter, vagy Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium korábbi államtitkára. Érdekes név az Ukrajnát és Libanont megnyerő Alpaslan Kaya, a törökországi Izmitben állomásozó tiszteletbeli magyar konzul, aki a jelenleg már bíróság előtt álló questoros Tarsoly Csabával kezdte közösen a kereskedőházi bizniszt. A Kazah Kereskedelmi Képviselet Konzorcium az első Orbán-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bankban igazgatósági tagsági tisztséget betöltő Horváth László portfóliójába tartozik. A Szudáni-Magyar Kereskedőház Kft.-ben és a Calpe Consul Kft.-ben is kulcsfigura az a Koltai Zsolt Gyula, aki 2014-ben igazgatósági tag volt a Fidesz-közeliként számon tartott, jelenleg felszámolás alatt álló Széchenyi Bank Zrt.-ben. Korábban a Bajnai Gordon révén közismert Hajdú-Bé Rt. igazgatósági tagjaként is nyilvántartották.

A Heti Válasz arra is emlékeztet, hogy egykori SZDSZ-es, LMP-s és a szocialista politikusok kaptak nagyköveti, konzuli vagy attasé pozíciókat. Arról az Alfahíren is beszámoltunk, hogy Kóka János az Orbán-kormánytól kapott diplomata-útlevelet, Eörsi Mátyást a kormány jelölte a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi sóhivatal főtitkárának, az LMP egykori parlamenti képviselőjéből, Ertsey Katalinból csehországi külgazdasági attasét csináltak, az MSZP külügyi titkárából, Veres János későbbi feleségéből, Dobolyi Alexandrából moldovai nagykövet lesz, a washingtoni magyar nagykövetség misszióvezető-helyettesévé pedig azt a Hetesy Zsoltot nevezik ki, aki a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (NBSZ) főigazgatóként építettet karriert. Később a magyar hírszerzés, az Információs Hivatal élére került, utóbbi tisztséget 2010-ig töltötte be.