Kritikus fideszesek a frakcióülésen

A ma kezdődő mezőkövesdi Fidesz–KDNP-frakcióülés első estéjén a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor politikai helyzetértékelését, és a tavaszi ülésszak feladatairól szóló összefoglalóját hallgatják meg a képviselők. A VS.hu-nak nyilatkozó fideszesek várakozásai szerint a kormányfő szót ejt az Angela Merkel német kancellárral folytatott hétfői, és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó február közepi megbeszéléseiről, az amerikai kitiltási botrány lecsengése óta sem zavartalan magyar-amerikai viszonyról, a február 22-i veszprémi időközi választás apropóján pedig a Fidesz népszerűségvesztéséről és a hazai közhangulatról.
 
A miniszterelnök helyzetértékelése után a frakciótagok szokás szerint kérdéseket tehetnek fel. Ez a késő éjszakába nyúló kötetlen beszélgetés – ahogy a korábbi években jó pár alkalommal történt – idén is vitaestté, amolyan kibeszélő show-vá alakulhat: a VS.hu több olyan képviselővel beszélt, aki maga is szóvá akar tenni egy-egy szerinte hibás kormányzati lépést vagy stratégiát, például az útdíj kiterjesztésének megmaradt anomáliáit, vagy a nemrég bejelentett kórházreform lépéseit.
 
Várhatóan szóba kerülnek majd Bencsik János észrevételei is. A kormány intézkedéseivel korábban is kritikus képviselő (aki tartózkodott például a vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény szavazásán, és nemmel szavazott a központi dohányellátóról is) a múlt héten egy alapos, a kormányzás szinte minden területét bíráló elemzést tett közzé honlapján, amelyről az Alfahir.hu is beszámolt.