Heteken belül eltűnhet a hazai krumpli, a sertéshús ára pedig 80 százalékkal is drágulhat

Heteken belül eltűnhet a hazai krumpli, a sertéshús ára pedig 80 százalékkal is drágulhat

A magyar készletek kifogytak, januárban végleg eltűnik a piacokról a hazai burgonya

- mondta Raskó György agrárközgazdász a Jazzy reggeli műsorában a Napi.hu tudósítása szerint. A szakértő kifejtette, ez egyúttal azt is jelenti, hogy csak a sokkal drágábban beszerezhető import áll majd rendelkezésre.

Raskó arra is felhívta a a figyelmet, hogy

a sertéshús ára mintegy 80 százalékkal emelkedik majd.

Elmondása szerint az áremelkedés okai elsősorban az árstopok.

A közgazdász közölte: habár a fogyasztói ár rögzítve van az alapvető élelmiszereknél, de miután a hazai készletek kifogynak, a sokkal magasabb import nagykereskedelmi ár borítékolhatóan jelentős veszteségeket okoz majd a viszonteladóknak. A piac törvényei szerint pedig a készletekkel fognak spórolni, így akár hiány is kialakulhat ezekből a termékekből - fogalmazott.

Mint ismert, Magyarországon már Európa-bajnok az infláció: a 23,1 százalékos hazai fogyasztóiár-index magasabb, mint a balti országokban, és külön rossz hír, hogy az európai csökkenő infláció mellett nálunk még emelkedik az ütem.

Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, már a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is az élelmiszerárstop mielőbbi kivezetését kéri a kormánytól, mivel szerintük az intézkedés nem érte el célját, hiszen nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek áraiban. A Jobbik egyébként régóta sürgeti az áfa lenullázását az alapvető élelmiszerek, a gyermeknevelési cikkek és a rezsiszámlák terén, hogy ezáltal kézzelfogható segítséget nyújtson az érintett családok számára.