Kitört a háború? Az iraki erők kurd állásokat támadnak

Elérhetetlen a béke a Közel-Keleten?

Közleményében a testület felszólítja az iraki erőket, hogy vonuljanak vissza a környező területekről, és fogadják el a kurd regionális kormány feltétel nélküli tárgyalásokra vonatkozó ajánlatát, amelyet órákkal az újabb iraki offenzíva kezdete előtt tett közzé.

A kurd biztonsági tanács egyúttal felhívást intézett az Egyesült Államokhoz, hogy "vessen véget Irak meggondolatlan viselkedésének".

Az iraki kurd régió kormánya szerda hajnalban tett közzé nyilatkozatot, amely szerint - engedve Bagdad követelésének - kész felfüggeszteni a Kurdisztán függetlenségéről egy hónapja tartott népszavazás eredményét és nyílt párbeszédet kezdeni az iraki alkotmány alapján.

Korábbi elemzésünket a témában itt olvashatja:

Érti valaki, hogy mi és miért történik Kurdisztánban?

Kurdisztánban népszavazást tartottak a függetlenségről, ahol simán győztek az igenek, önálló államot mégsem kiáltottak ki. Irak közben bevonult néhány területre, ahonnan a pesmergák inkább kivonultak. Mit akar Erbíl? Mi a célja Bagdadnak? Hogyan reagált a nemzetközi közösség? Egy Közel-Kelet szakértővel próbáltuk kibontani a szövevényes szálakat. Elemzés.

(fotó: Iraki katonai parádé - Wikipedia)