Tömegével veszik a kínaiak a budapesti lakásokat

A németek a vidéki ingatlanokra buknak.

538 lakást vásároltak Budapesten kínai állampolgárok 2017 első három negyedévében, ez több, mint a külföldieknek eladott összes fővárosi lakás negyede. Ebben az időszakban összesen 1921 budapesti lakás került nem magyar állampolgárok tulajdonába – derül ki abból az összeállításból, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) válaszolt Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylésére. A kínaiak fölénye megkérdőjelezhetetlen, mögöttük messze lemaradva izraeli állampolgárok következnek (155 lakás), őket sorrendben pedig a vietnamiak (135 lakás), a román állampolgárok (119 lakás) és a németek (106 lakás) követik.

Az ázsiai nagyhatalom már 2017-ben is „honfoglalást” hajtott végre Budapesten: a KSH Statisztikai Tükör, Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2018. I. negyedév című kiadványában szereplő kimutatás szerint 2017-ben összesen 1058 lakást vásároltak hazánkban, ennek csaknem 91 százaléka fővárosi volt. A vietnami lakásvásárlók ugyancsak Budapestre koncentráltak abban az évben: az általuk megvásárolt 115 magyarországi lakás csaknem 96 százaléka az ország szívében helyezkedik el. Szintén magas volt az izraeli állampolgárok Budapest-mániája: az általuk megvásárolt 189 lakás 90 százaléka fekszik a fővárosban.

A Duna House elemzése tavaly augusztusban arra mutatott rá, hogy épp a kínaiak és a vietnamiak azok, akik a legmagasabb árat kínálják a budapesti lakásokért, előbbiek átlagosan 41,4, utóbbiak 32,8 milliót adtak egy ilyen ingatlanért.

Felvásárolják a magyar fővárost a kínaiak

A legmagasabb vételárat kínálják a kínai vásárlók a budapesti ingatlanokért - írja a Menedzsment Fórum a Duna House elemzésére hivatkozva. Ugyanakkor a Vietnámból érkező vevők is megadják a módját az ide településnek. A Kínából érkezők tavaly átlagban 41,4 millió forintot szántak az új otthonra, ez több, mint a magyarok által vásárolt lakások átlagára.

A vidéki lakások iránt továbbra is a németek körében a legnagyobb az érdeklődés: a nyugati nagyhatalom polgárai 2018 szeptemberéig 633 ingatlant (ebből 11 Pest megyei) vásároltak a fővároson kívül, őket a román állampolgárok követik 627 vidéki lakással, melyből 69 helyezkedik el Pest megyében. 427 vidéki lakás került szlovák állampolgárok tulajdonába, míg az osztrákok 233 lakást vásároltak a magyar fővároson kívül.

Ezek az adatok trendszerűen megegyeznek a 2017-es adatokkal. Akkor a németek által megvásárolt lakások 86 százaléka vidéken helyezkedett el (906 lakás), a román állampolgárokhoz került lakásoknál ez az arány 78,3 százalék (792 lakás), a szlovák állampolgárok esetében 75,7 százalék (526 lakás), míg a sógoroknál 88 százalék (373 lakás).

Stummer János Facebook-bejegyzésében így kommentálta az adatokat:

Ebben az 1921 lakásból nem magyar apa megy el minden nap dolgozni, nem magyar gyermek indul el iskolába, nem magyar csöppséget visznek ide haza a kórházból.

Ezzel az 1921 budapesti lakással külföldiek spekulálnak, a magyar apa pedig Dortmundban dolgozik, a magyar gyermek Bristolba jár iskolába, a magyar gyerek Írországba születik…