Lánczi Tamás kerül a Szuverenitásvédelmi Hivatal élére

Lánczi Tamás kerül a Szuverenitásvédelmi Hivatal élére

Az ötmilliós fizetéssel és mentelmi joggal járó vezetői posztot februártól töltheti be Orbán embere.

Lánczi Tamás, az MTVA online igazgatója lesz a február elsejétől működő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője - írja a Magyar Nemzet. Ezt érdeklődésükre maga Lánczi Tamás is megerősítette.

Korábban Lánczi Tamás helyettes államtitkárként tevékenykedett Orbán Viktor egyik előző kormányában, ezután a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. Most az MTVA online igazgatója, és a 48 perc című műsort vezeti.

A közelmúltban elfogadott szuverenitásvédelmi törvény nyomán felálló hivatal vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre. Az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan mentelmi jogot is kapna egy törvénymódosítás értelmében.

A kormánypárti lap értesülése szerint Lánczi január közepén teheti le az esküjét a Sándor-palotában. Fizetése pedig csaknem 5 millió forint lesz, azt ugyanis a jegybank elnökének járó havi bér 80 százalékának megfelelő összegben határozták meg.

Azt, hogy miért is van szükség erre a hivatalra, és pontosan milyen funkciót is lát majd el, egyelőre homály fedi. Hivatalosan úgy szól a fáma, hogy Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban éri jogellenes támadás külföldről. De Orbán Viktor egyik rádióinterjújában egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy a sajtó miatt van szükség a szuverenitásvédelmi törvényre.

(Címlapkép: Lánczi Tamás beszédet mond a Budapesti Francia Intézetben 2018. május 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán)