Lázár: V. Jánosnak a „börtönben kellene megrohadnia” és K. Endrének is börtönben volna a helye

Lázár: V. Jánosnak a „börtönben kellene megrohadnia” és K. Endrének is börtönben volna a helye

Mindenki, aki a Fideszben és a KDNP-ben politizál, meg van rendülve ettől a botránytól a miniszter állítása szerint. Lázár azt is mondta, dühös azért, hogy az ügy „nem került kellőképpen megtorlásra”, majd jól bele is keverte a homoszexualitást a témába. De Magyar Péter szándékairól is szólt.

Vásárhelyi Jánosnak „a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak”, és Kónya Endrének is a börtönben, nem a református presbitériumban volna a helye - jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön a pedofilbotránnyal, más néven a bicskei kegyelmi üggyel és az intézmény volt vezetőivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva egy más témában tartott fővárosi sajtótájékoztatón.

Az áldozatoktól történt kormányzati bocsánatkéréssel kapcsolatban Lázár közölte: Novák Katalin köztársasági elnök mindenki nevében szólt, így a bicskei ügy áldozatainak megkövetése megtörtént - vélte a miniszter, aki hozzátette, szerinte Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány eddig megszólaló tagjai szintén kifejezték az együttérzésüket az áldozatok iránt.

Szavai szerint mindenki, aki a Fideszben és a KDNP-ben politizál, meg van rendülve ettől az ügytől.

Mindenkit felzaklatott az egész történet, és nemcsak a konkrét kegyelmi ügy, hanem az is, ami emögött meghúzódik. Mindent megtesznek azért, hogy a gyerekeket jobban meg lehessen védeni - ígérte az MTI szerint.

Megbánás és düh jóemberkedésbe csomagolva

Lázár János szerint Vásárhelyi János volt igazgatónak valószínűleg évtizedeken keresztül több száz áldozata lehetett. Ezt normálisan érző ember nem hagyhatja szó nélkül

- fogalmazott.

A miniszter azt mondta, azok közé a politikusok közé tartozik - és a kormány tagjai is mind ilyenek -, akiket bántja ez az ügy. Azt állítja, személy szerint dühös azért, hogy az ügy „nem került kellőképpen megtorlásra” - mondta utólag.

Személyes véleménye, hogy „Vásárhelyi Jánosnak a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak"; és azon kevés politikusok közé tartozik, akik a halálbüntetés pártján vannak

- jelezte Lázár.

Arra is kitért, nem tud szó nélkül elmenni amellett sem, hogy Vásárhelyi akár 25 év szabadságvesztést is kaphatott volna. Bántja és dühíti, hogy Kónya Endre - „akinek szintén a börtönben és nem presbitériumban volna a helye" - házi őrizetbe került viszonylag hamar. Ezek a problémák a jövőre nézve jogalkotással megoldhatók, a múltra nézve viszont nem - hangoztatta.

A kormány a helyén, minden más lesz

A miniszter azt ígérte, az Orbán-kormány mindent annak rendel alá, hogy akik ma gyermekotthonban vannak, azokat jobban megvédje.

Lázár János szólt arról, hogy a kegyelmi ügyről a kormány nem tárgyalt, mert ha tárgyalt volna, akkor más lett volna az eredménye. Ebben az ügyben semmilyen kegyelemnek nincs helye - jelentette ki. Pedofiloknak „nem jár kegyelem és nem jár bűnbocsánat" - ismételte el.

A református egyház zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről lemondott Balog Zoltán püspököt és a Kónya Endre presbitériumi tagságát érintő kérdésre válaszolva Lázár János közölte, az egyház majd eldönti, hogy ki maradhat a presbitériumban.

Kijelentette, szerinte a kegyelmi ügyeknek átláthatóbbaknak kellene lenniük, ezzel eddig azért nem volt probléma, mert a köztársasági elnökök nem éltek a kegyelmi jogukkal ilyen sűrűn.

Lázár felidézte, hogy a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, amely minden gyermekotthonra kiterjed.

„Tűzzel-vassal tárjuk fel, minden akadályt elhárítva egészen 2011-ig, illetve 1991-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, a törvénytelenségek vélhető sorozatát"

- hangsúlyozta.

Jelezte, az elrendelt vizsgálat kapcsán a szerdai kormányülésen meghallgattak egy előzetes vizsgálati jelentést. Eszerint 2011-ben feljelentés alapján nyomozás indult, a nyomozati anyag több száz oldal. A beszámoló lényege, hogy a nyomozás kapcsán kimerítő vizsgálatot végzett a nyomozó hatóság, 35 tanút hallgattak meg, köztük pszichológusokat és pedagógusokat.

További felelősséghárítás és homoszexualitás

A miniszter megdöbbentőnek nevezte hogy 2011-ben a pszichológusok, az ott dolgozó pedagógusok azt mondták, a gyerekek nem mondanak igazat, ezért az intézmény vezetőjével szemben gyanúsításra nem kerülhetett sor. Miután az igazgatót nem gyanúsították meg és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett, kitüntetésre felterjeszthető volt - magyarázta.

A máris hárító Lázár János szerint a parlamentben az ellenzéki pártok az abuzált gyerekek tragédiájából próbáltak politikai előnyt kovácsolni.

Felidézte Orbán mantráját, hogy pedofil bűncselekmény miatt 2010-ig 80 ember volt börtönben, most 660-ról szól a nyomozati hatóságok munkája, a szigorú büntetés következtében, de ennél jóval többen lehetnek.

A fővárosi vizsgálattal kapcsolatban azt mondta, hogy a Tarlós István vezette főpolgármesteri hivatal vizsgálatot rendelt el a bicskei gyermekotthon ellen, amikor az még fővárosi intézmény volt.

Lázár szerint súlyos kérdés és komolyan meg fogja osztani a társadalmat az, hogy a fővárosi önkormányzat 2010 előtt úgy nevezte ki ezt az embert az intézmény élére, hogy pontosan tudták, homoszexuális. Ez számos, komoly vitát fog elindítani a társadalomban

- vélekedett, teljesen összemosva mindent.

Hangsúlyozta, ennek a kérdésnek a felvetésével szerinte nem mosta össze a pedofíliát és a homoszexualitást.

Magyar Péter pártot alapíthat

Lázár János az egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit volt férje kijelentéseivel kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte:

Magyar Péter dolgozott náluk, jó munkát végzett, szerinte mondatai egy pártalapítás felvezetését jelzik.

A Promenad24.hu cikkében megjelentekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Navracsics Tiborral jó kollegiális viszonyban van. Úgy fogalmazott: Hódmezővásárhelyen 2018 óta „polgárháború zajlik", a fideszesek úgy érzik, hogy a polgármester „folyamatosan politikailag abuzál".

Lázár János közölte, hogy 2026-ban nem fog indulni egyéni parlamenti mandátumért, megérti, hogy a helyi jobboldali közösség fel van háborodva, érzékenyek. „Jobb, ha politikustársaim elkerülik Hódmezővásárhelyt a következő fél évben" - jegyezte meg.

(Címlapkép: Lázár János. Béli Balázs/Alfahír)