Lefogják és ütik, nekik ez a szórakozás

A bántalmazott gyerekek is csak "cigány iskolának" hívják azt az intézményt, ahonnan végül kimenekítették a szüleik őket, miközben ez az eset egyáltalán nem egyedülálló az országban.

Az iskolai erőszak  problémája összetett, mert az elkövetők sokszor azokból az antiszociális családi légkörből származó gyerekek, akiknél az ilyen jellegű cselekedetek az otthon tapasztalt normákhoz igazodik. Miután főként cigány gyermekekről van szó, így sokszor sem az áldozatok, sem a tanárok nem mernek lépni, mert félnek a liberális véleménykontroll rassziszta bélyegétől, és sok esetben akár az elkövetők szüleinek, családtagjainak bosszújától is. Az iskolák vezetése pedig általában jobban fél attól, hogy "rossz híre" lesz az intézménynek, mint hogy folytatódnak az agresszív viselkedések.

Mi magunk is több olyan brutális esetről számoltunk be, amelynek kibeszélése és megoldása szinte mindig ott vérzett el, hogy a cigányság antiszociális rétegére jellemző viselkedési formákból fakadó bántalmazásokat helytelenül elvitték a liberális jogvédők a leegyszerűsített cigány-magyar ellentét felé, ahelyett, hogy őszintén és konstruktívan lépnének fel az áldozatok érdekében.

Ilyen védelmi mechanizmus például a szegregáció kérdése is, amely annak ellenére van démonizálva, hogy Dúró Dóra, a kulturális bizottság elnöke is többször leszögezte már, hogy ez "nem etnikai, hanem szakmai kérdés". A Jobbik politikusa szerint a spontán szegregáció káros hatással van az oktatásra, hiszen azokból az intézményekből, ahol például nagyobb az iskolai erőszak aránya, a szülők elviszik a gyermekeiket, ami viszont az oktatás színvonalának visszaesését eredményezi. 

A probléma feloldásához vezető út egyik lépcsője lehetne az iskolarendőrség is, amely a nemzeti néppárt javaslatára jött létre, azonban ahogy arra a párt egyik képviselője, Farkas Gergely is felhívta a figyelmet, annak erőtlensége miatt nem ér el átütő sikert. Főként azért sem, mert a megoldás, hasonlóan számos bűncselekményekkel sújtott régióhoz, rendszerszintű kell, hogy legyen, egy-egy látványos intézkedéssel önmagában képtelenség megoldani. 

Az iskolai erőszak kérdése égető, és mivel a társadalom talán egyik legkényesebb szegletét, a gyermekeket érinti, így nem csoda, hogy nemrég még a Facebookon is elindult egy kezdeményezés, amellyel civilek megpróbálják a figyelmet ráirányítani a problémára.