Legalább tíz napig dugdosta az ÁSZ-elnök levelét Bánki Erik az ellenzék elől, megkeresik az ellenzék bankjait

Legalább tíz napig dugdosta az ÁSZ-elnök levelét Bánki Erik az ellenzék elől, megkeresik az ellenzék bankjait

"Az Állami Számvevőszék megkeresett továbbá 21 magyarországi pénzintézetet a pártok által használt bankszámláik és azok forgalmának áttekintése érdekében."

Aki azzal áltatta magát, hogy a gurulódollározás komolyabbá válik, ha abban - úgymond - bevonják az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), annak ismételten csalatkoznia kell.

Tegnap hallgatta meg a parlament Gazdasági bizottsága Windisch Lászlót, az ÁSZ elnökét a kampánypénzek ellenőrzésének állásáról szóló beszámolójával kapcsolatban. Azonban a testület ülése gyorsan kínossá vált, mert nemcsak az Államiszámvevőszék érkezett üres kézzel, hanem a fideszes Bánki Erik bizottsági elnök is - így az ellenzéki képviselők semmilyen konkrétumot, adatot nem ismerhettek meg, és arról kellett véleményt formálniuk, amiről Windisch és Bánki egymással beszélgetett.

Pedig még egy levél is volt, amiben az ÁSZ első embere tájékoztatta a bizottságot, hogy miért nem tudja a papíron mindenképpen független ellenőrző szervezet egy év alatt sem kivizsgálni, mennyiből és hogyan kampányolt az Összefogás 2022. február 12. és április 3. között (amúgy nem viccelek, tényleg ezt a néhány hetet kellene kinyomozniuk - a szerk.).

Windisch László, az ÁSZ elnöke - fotó: Béli Balázs / Alfahír

Visszatérve; az ellenzéki hőzöngés nyomán megenyhült Windisch László szíve, és ígéretet tett, hogy nyilvánosságra hozza azt a levelet, amit a jogállamiság jegyében és/vagy valamiért megtartott magának a kormánypárti bizottsági elnök. Ez meg is történt, és láss csodát, a dokumentumot 16-án írta alá az ÁSZ elnöke.

S mivel a bizottság 27-én ült össze, amit már napokkal korábban be is harangozott Bánki Erik, ez azt jelenti, hogy a fideszes politikus legalább tíz napig rejtegette a Windisch-levelet a nyilvánosság, valamint az ellenzéki társai elől.

Nyilván, jól nézhetett ki a kormánysajtó kamerái számára, hogy az adócsalás "alapos gyanújával" megvádolt ellenzék folyamatosan méltatlankodik, de ha Bánki Erik legalább előző este, vagy mondjuk öt perccel az ülés előtt megosztja a titkot, nem lett volna olyan kínos senki számára az a hétfő reggel. Pedig nagy dolgokról nem írt Számvevőszék.

Kiderült, hogy adatszolgáltatást kértek a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomtól (MMM), majd a beérkezett dokumentumok alapján adatkéréssel fordultak 23 további gazdasági társasághoz, amelyek részt vettek az MMM kampányidőszakban folytatott tevékenységének megvalósításában, emellett a titkosszolgálati jelentésben nevesített 18 gazdasági társaságtól is.

"Az Állami Számvevőszék megkeresett továbbá 21 magyarországi pénzintézetet a pártok által használt bankszámláik és azok forgalmának áttekintése érdekében. Az Állami Számvevőszék a pártoktól további adatszolgáltatást kért az általuk használt elektronikus pénzügyi szolgáltatásokról. Az Állami Számvevőszék adatkéréssel fordult 15, óriásplakátok bérbeadásával, gyártásával, kihelyezésével foglalkozó plakátcéghez is"

- derült (volna) ki a levélből.