Observer: feleannyi szavazatot kapott, mint riválisa, mégis a Kúria-elnök feleségét nevezték ki tanácselnöknek

Observer: feleannyi szavazatot kapott, mint riválisa, mégis a Kúria-elnök feleségét nevezték ki tanácselnöknek

Annak ellenére nevezték ki júniusban a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét, Kovács Helga Mariannt, hogy a bírák által tartott választáson a voksok kevesebb mint a felét kapta, mint riválisa.

Annak ellenére nevezték ki júniusban a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét, Kovács Helga Mariannt, hogy

a bírák által tartott választáson a voksok kevesebb mint a felét kapta, mint riválisa

– írja a lap birtokába jutott, kiszivárgott bírósági dokumentumokra hivatkozva a The Observer.

Az információt a HVG forrásai is megerősítették.

Azzal, hogy július 16-tól Kovács Helga Mariann töltheti be a tanácselnöki pozíciót,

a Fővárosi Ítélőtáblán politikailag érzékeny ügyekkel is foglalkozhat.

Az általa vezetett bírói tanács foglalkozik például öröklési, kártérítési, személyiségi jogokhoz fűződő, sajtó-helyreigazítási, választási eljárási vagy közérdekből indított perekkel, valamint az eljárások elhúzódásával kapcsolatos kifogásokat és a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyeket is a fellebbviteli testület ezen kollégiuma tárgyalja.

Az Observernek egy névtelenséget kérő volt bíró azt mondta, hogy az ügyek nagy többsége magyar bíróságokon rendben zajlik, de a politikailag érzékeny témákat a legfelsőbb bíróságon olyan „hűséges bírói tanács hallgatja meg, akik a kormány számára kedvező ítéleteket hoznak”.

A Kúria jelenlegi elnöke az a bírói tapasztalat nélküli Varga Zs. András, akit trükkös politikai beavatkozással választott meg a fideszes többség

A Kúria jelenlegi elnöke Varga Zs. András, aki pozícióját trükkös módon, politikai beavatkozás hatására nyerte el: megválasztásához ugyanis már eleve törvénymódosításokra volt szükség. Vargával kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy soha nem dolgozott bíróként, ilyen jellegű tapasztalata nincs. Ez pedig nem hogy a rendszerváltást követő időszakra, de még a Kádár-korszakra sem volt jellemző.

Varga korábban Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként dolgozott.

Varga Zsolt András kinevezését akkoriban az Országos Bírói Tanács (OBT) sem támogatta, pont azért, mert szerintük "nem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve a Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott."

Nem tudták átnyomni a propagandát: 14:1 arányban szavazták le a bírók az ellenzéket elítélő javaslatot

A Kúria elnöke mellett Polt Péter helyettese és Répássy Róbert is hiába győzködte a bírókat, hogy ítéljék el az ellenzék alkotmányozási terveit - derült ki a Magyar Narancs cikkéből. Mint ismert, a magyar bírók önigazgatási szerve, az Országos Bírói Tanács (OBT) január 5-i ülésén nem támogatta Varga Zs.