Megszavazta a parlament, Varga Zsolt András lett a Kúria új elnöke

Megszavazta a parlament, Varga Zsolt András lett a Kúria új elnöke

Titkos szavazás keretében, kétharmados támogatottsággal, 135 szavazattal megválasztotta az Országgyűlés Varga Zsolt Andrást a Kúria elnökévé. Vargát Áder János államfő javasolta a pozícióra.

A szavazás előtt az ellenzéki pártok kivonultak az ülésteremből.

Varga Zsolt András 2021. január 1-jétől irányítja majd a testületet, addig a jelenlegi elnök, Darák Péter lesz hivatalban.

Vargával kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy soha nem dolgozott bíróként, ilyen jellegű tapasztalata nincs. Ez pedig nem hogy a rendszerváltást követő időszakra, de még a Kádár-korszakra sem volt jellemző.

Varga felemelésének lehetőséghez már eleve törvénymódosításokra volt szükség, ami rögtön felveti annak a kockázatát, hogy mennyire működhet függetlenül a Kúria elnöke, ha a pozícióját trükkös módon, politikai beavatkozás hatására nyerte el. Hasonló kérdéseket vet fel az is, hogy Varga korábban Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként dolgozott, így a két csúcsvezető kapcsolata akár hatással lehet az ítélkezési gyakorlatra.

Varga Zsolt András kinevezését az Országos Bírói Tanács (OBT) sem támogatta, pont azért, mert szerintük "nem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve a Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott."