Még Edward Snowden is kiakadt a lehallgatási botrányon

Még Edward Snowden is kiakadt a lehallgatási botrányon

A Twitteren reagált az egykori hírszerző, Edward Snowden arra, hogy a magyar kormányzat kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket hallgatott le az izraeli NSO nevű kibercég Pegasus nevű kémprogramjával – szemlézte a közösségi médiát a 444.

Snowden ezt írja:

Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha „nincs tudomásom” arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.

Az Orbán-kormány válasza a vonatkozó újságírói kérdésre teljesen sablonválasz, és egyetlen betűnyi cáfolatot, sőt tagadást sem tartalmazott: „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek” – írták.

Az egykori hírszerző egy másik posztjában „az év sztorijának” nevezte az oknyomozást.

A botrány vasárnap délután robbant ki.

Titkos izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány magyar bírálóit

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is, derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.