Lehallgatta a NAV a leggazdagabb magyart

Arra voltak kíváncsiak, hogy a milliárdos vállalkozó érdekeltségeibe tartozó cégek maradéktalanul eleget tettek-e adózási kötelezettségeiknek.

Mint köztudott, a legalább 174 milliárdos vagyonnal rendelkező Gyattyán György ellen jelenleg is zajlik az adóhatósági vizsgálat. A vállalkozó vagyonát a Livejasmin nevű felnőtt tartalmat nyújtó szolgáltatással alapozta meg.

2013 őszén robbant a hír, miszerint feltételezhetően a magyar állami fűnyíró pénzéhségét megelégelve vállalkozásait inkább Luxemburgba költöztetné. Bár állítása szerint csupán a könnyebb tőzsdére lépés adott okot a költözésre.

A lap információi szerint a Gattyán-cégbirodalom magyarországi vállalkozásain NAV-os végrehajtás van. Úgy tudják, a bíróság több ingatlant, cégrészesedést és bankszámlát is zár alá vett. Azt gyanítják, hogy a pornóoldal licencét a Gattyán tulajdonában álló WebMindLicenses Kft. birtokolta, de az oldalt a licencdíj megfizetése után a portugál Lalib üzemeltette. Amely így Portugáliában fizette az áfát, amely ott csupán 17%. A NAV azt gyanítja, hogy a portugál cég mögött is Gattyánék álltak, a manőverrel pedig csupán az adóminimalizálás volt a céljuk.

Ennek bizonyítására a hatóság titkos adatgyűjtést is bevethetett Gyattyán ellen. Lehallgathatták a telefonját, és az e-mail levelezésébe is belenézhettek. A NAV bizonyára abban bízik, hogy behajthatja az áfa-különbözetet.

Az ügy állítólag az Európai Uniós Bíróságnál van, a hazai törvényszék tett fel több kérdést, például azt, mennyire használhatók az eljárásban titkosszolgálati eszközökkel szerzett információk.