Lelepleződött Rogán Antal sötét oldala és üzleti köre

Volt minden mint a vurstliban, letelepedési kötvények, gyanús ingatlanügyek, oroszországi seftelés.

Az Index szerint Kertész Balázs lehet a kulcs Rogán ügyeinek megértéséhez. Érdekszövetségük a Fidelitas idején köttetett, az V. kerület későbbi alpolgármesterével Puskás Andrással kiegészülve 2002-ben indultak az Belváros meghódítására. Ez sikerült is nekik, kiszorították a korábbi fideszes vezetést. Ténykedésüket többek között meglehetősen gyanús, ingatlanügyletek jellemezték.

A lap szerint a Belvárosban Kertész lett Rogán háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze, az ingatlaneladási rendszer meghatározó figurája, annak jogi tökéletesítője. Kertész Balázs cége, a félmilliós törzstőkével alapított Monavis például furcsa úton jutott hozzá 150 milliót is érő, évekkel korábban önkormányzati tulajdonú irodájához.

A 2003-ban robbant ki az a K&H-féle brókerbotrány, amiben Kertész és Rogán neve először merült fel együtt. Az ügy kivizsgálására felállított parlamenti vizsgálóbizottság ugyanis személyükkel kapcsolatban is fontos kérdéseket vetett fel.

Úgy tűnik, hogy Kertész ameddig csak lehetett, kerülte e nyilvánosságot. 2010 után „bebábozódott″, visszavonult, eltüntette az internetről a róla szóló adatokat, elérhetetlen lett. Nincs azonban tökéletes bűntény, a szálak ugyanis mindig hozzá vezettek. Az Index például azt is kiderítette, hogy Kertész feleségéhez került Rogán Antal „találmányának″ üzleti hasznosítása is.

Kertész Balázs ugyan nem egy nagy jogi szaktekintély, ennek ellenére ő áll Rogán körüli ügyvédháló közepén is. Olyan jogászokkal vette körbe magát, akiket még az egyetemen ismert meg és megbízhatott bennük. Nem véletlen tehát, hogy a Kosik Kristóftól a belvárosi jegyzőig Kertész pázmányos jogász évfolyamtársai bukkannak fel kulcspozíciókban.

Úgy tűnik, hogy nem válogatósak, mindéből pénzt akartak csinálni. Rogán egy oroszügyi tanácsadót is maga mellé vett, aki az ő felhatalmazásával ment ki Kurszkba, ahol Kertész Balázzsal közös cégének hozott össze egy üzletet. Roszatom-közeli pénzről lett volna szó, azonban már tudták, hogy az Index szaglászik körülöttük, így végül ejtették a bizniszt.

A lapnak arról is van videója, amikor egy grúz exminiszterelnök beszélgetett Kertész irodájánál egy erőműprojektről, ahol az Exim neve is elhangzott. A külügy tud is egy grúz erőműprojektről, de állítja, Kertész az Eximbankkal nem áll jogviszonyban. A bank vezérigazgató-helyettese a már említett Puskás András, aki Rogán és Kertész mellett a trió harmadik tagja.

Rogán letagadta a találkozókat és szoros kapcsolatát Kertésszel, be is perelte azokat a médiumokat, amelyek a kapcsolatukról írtak. Igyekeztek továbbá minden nyomot eltünteti, hivatalos Facebook-oldaláról törölték az egyetlen olyan fotót is, amin tavalyi miniszteri beiktatásán a vendégek között jól felismerhetően látszik Kertész Balázs.