Leült a műfaj? - nemzeti rock Zalából

Kocza Balázs énekes mutatja be a Turán „Az én hazám” címmel megjelenő új albumát.

 - A tavaly tavasszal megtartott tíz éves születésnapi buli óta mik történtek veletek, milyen fontos eseményeket emelnél ki a zenekar történetéből?
 
 - A tavaly márciusi jubileumi est után több emlékezetes fellépésünk is volt, amelyek közül a soproni – már hatodszorra megrendezésre kerülő – Őseink földjén fesztiválon adott koncertünket emelném ki, amely talán a zenekar történetének eddigi egyik legjobb bulija volt.
 
 - Interjúnk apropója, hogy szombaton jelenik meg az új lemezetek, amelyről eddig két számot ismerhettünk meg: két hete a „Hiszek egy” nótához forgatott klippel, október 23-a tiszteletére pedig a „Pesti srácok” dalotokhoz készített szöveges videóval jelentkeztetek. Ezek megszületéséről mondanál egy pár szót?
 
 - A „Hiszek egy” egy olyan nóta, amelyet már évekkel ezelőtt elkészítettünk, és most, a lemezmegjelenés kapcsán végre stúdióban rögzítettünk is. A szám refrénjét az ismert Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna vers első sorai adják. A kliphez készített felvételeket még nyáron, a próbatermünkben forgattuk le. A „Pesti srácok” dalt pedig az 1956-os forradalom 60. évfordulójára írtuk. Ezzel a szerzeménnyel szeretnénk tisztelegni a hősök előtt.
 

 

 
 - Mi hallható még az új korongon?
 
 - A fent említett két dalon kívül még öt nóta lesz a negyedik lemezünkön. A címadó számmal a külföldre emigrált honfitársainkra emlékezünk, az „Árpád hős nemzete” nótával pedig a nemzeti összetartozás fontosságát akarjuk hangsúlyozni. Az albumon három különleges feldolgozás is helyet kapott. Egyik esetében a dalszöveg ismert, ez a „Csillagok, csillagok” című régi zalai népdal, amire egy dinamikus rock n’ roll alapot írtunk. A másik két szám zenei alapjai is ismerősek lehetnek, mert az egyik, a Razorblade-től a „Days of Glory”, aminek érdekessége, hogy – újdonságként – gitárosunk, Szanati Szabolcs énekli, a másik pedig a Twister Sister „We’re Not Gonna Take It” klasszikusa, amit mi „Álljunk meg már inni” címmel játszunk már évek óta, óriási sikerrel.
 
 - Október 29-én tartjátok a hivatalos lemezbemutatót a Showbarlangban, az ’56 lángja elnevezésű ingyenes rendezvényen. Ide milyen műsorral készültök? Eljátsszátok-e a teljes lemezanyagot, vagy csak ízelítőt adtok a közönségnek?
 
 - A műsorunk gerincét a saját dalaink adják, de két ismert feldolgozást is eljátszunk. A mostani lemez anyagából öt szám is elhangzik majd a programban. A koncertek két színpadon zajlanak majd, mi a Pongrátz Gergely színpadon lépünk fel 20 óra 40 perces kezdettel, azt est főzenekara – régi példaképünk –, a Romantikus Erőszak előtt. Nagy megtiszteltetés, hogy meghívtak minket. Az új korong dedikálva megvásárolható lesz a koncerten. Mi már nagyon várjuk a bulit.
 

 

 
 - Ha nem bánod, lenne egy-két civil kérdésem is, mivel a zenekar stílusából és a szövegeitekben megjelenő eszmeiségből adódóan, azt hiszem, mindenképpen kompetens válaszadó vagy, és persze „Az én hazám” lemezcím is szinte követeli ezeket… Én úgy látom, hogy az úgynevezett nemzeti rock színtéren működő csapatok körül az utóbbi időben mintha kissé megfagyott volna a levegő. A nagy öregek az elmúlt kb. egy évtizedhez képest szinte takaréklángon működnek, fiatal formációk jeladásával pedig szinte nem is nagyon találkozni. Te hogy látod ezt?
 
 - Sajnos az utóbbi időben tényleg leült a műfaj. A 2006 utáni forradalmi hangulat kifejezetten jót tett a stílusnak, akkor volt is egy hatalmas fellendülés, de a 2010-es kormányváltást követően a koncertek látogatottsága látványosan visszaesett. Ennek az az oka, hogy a bulik száma is csökkent, mert a zenekarok sokszor gazdasági okok miatt nem mertek bevállalni olyan helyszíneken koncerteket, ahová egyszerűen nem érte meg elmenni. Sokszor pedig csak ezek a kis helyek adtak lehetőséget a kevésbé ismert, ám lelkes csapatoknak. Nekünk szerencsénk volt azzal, hogy szülővárosunkban, Zalaegerszegen, valamint a Nyugat-dunántúli régióban eléggé népszerű a műfaj, és ezáltal mi és a hozzánk hasonló bandák talpon tudtak maradni. A másik ok, hogy a nyolc-tíz évvel ezelőtt alakult fiatal együttesek tagjai akkor kb. 20-25 évesek voltak, ma már viszont családos emberek. A műfaj sajnos még mindig egy underground stílus, és ebből adódóan ennek művelése áldozatokkal jár. Van, akinek ez a család és a munka mellett ebben a formában már nem fér bele. Mi ebből a szempontból is szerencsések vagyunk és a családjaink is rengeteget segítenek. Egyébként, ez a téma szerintem egy külön cikket is megérdemelne…
 
 - Az október 2-ai népszavazás eredményéről, a részvételi arányról mi a véleményed?
 
 - Reményt ad számunkra, hogy több mint 3 millió ember fontosnak tartotta, hogy elmenjen szavazni. Más kérdés, hogy a népszavazásra nem lett volna szükség. Ha egy évvel ezelőtt a kormány és a legnagyobb ellenzéki kormánypárt közösen módosítja az Alaptörvényt, akkor nem repült volna ki több milliárd az ablakon.
 
 - A Budaházy György és társai ügyében meghozott ítéletről mit gondolsz?
 
 - Elszomorító, hogy 2016-ban Magyarországon ilyen perek és ítéletek vannak. Remélem győz az igazság!
 
 - Váltsunk kissé vidámabb témára. Mivel – szabadidődben – te is aktívan futballozol, hogyan élted meg a magyar válogatott EB szereplését, mi a véleményed az elért eredményekről?
 
 - A foci EB nagyszerű élmény volt, jó volt magyarnak lenni! Az ország megosztottságát a futball válogatott két hétre megszüntette. Reméljük, hogy még sok ilyen élményt adnak nekünk Kádár Tomiék. Neki egyébként személyesen is tudtam gratulálni, mikor az EB-t követően találkoztunk. De az olimpiát is végigszurkoltam, a magyar érdekeltségű versenyszámokhoz be volt állítva a csörgőóra, hogy élőben tudjam nézni.
 
 
 - A Turánhoz visszatérve… A CD-hez milyen úton-módon lehet majd hozzájutni? Csak tőletek, vagy egyéb lehetőségek is lesznek a megvásárlására? Valamint, digitális terjesztésben gondolkodtok-e?
 
 - A legnagyobb videómegosztóra fel lesz töltve az album. De ha valaki szeretné megvásárolni és ezzel a zenekart támogatni, akkor a koncerteken megteheti. Emellett a honlapunkról és a közösségi oldalunkról is meg lehet rendelni.
 
 - A lemezbemutató koncert utáni hetekben hol lehet még veletek találkozni?
 
 - Idén még két jelentősebb bulit tervezünk. November 18-án Sopronban, a Bohémia Rockabilly Clubban, másnap pedig Zalaegerszegen, az Atlantis Clubban játszunk. Mindkét helyszínen az Egészséges Fejbőr társaságában lépünk fel.