Eddig 225 ezer levélszavazatot adtak le

Eddig 225 ezer levélszavazatot adtak le

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező 456 ezer választópolgár közül 225 ezren már leadtak levélszavazatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

Az NVI vasárnapi adatai szerint már több mint 225 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 34 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

Az NVI hétfőtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Az NVI nem teszi közzé, hány azonosító nyilatkozatot ellenőrzött, csak azt, hogy eddig 140 460 érvényes szavazási iratot találtak. Szerbiából több mint 39 ezer, Romániából csaknem 52 ezer érvényes szavazási irat érkezett már vissza az NVI-hez.

A szavazás napján a választópolgárok még leadhatják levélszavazatukat a külképviseleteken a külképviseleti szavazás ideje alatt (általában 6 és 19 óra között), valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, 6 és 19 óra között.

(MTI)