Liberális csúsztatás lepleződött le: jótékonykodnak a jobbikosok

A balliberális Hír24 Tóth Richi nevű újságírója azt állította, hogy a jobbikos képviselők magasról tesznek Vona utasítására, megnéztük, mi az igazság.

Vona Gábor január végi évértékelőjén bejelentette: meghirdeti az önkéntesség évét, melynek keretében a Jobbik minden országgyűlési képviselője havonta egy napot karitatív vagy szociális területen végzett munkával tölt el, fizetése 10%-át pedig egy szeretetszolgálat alapítványának adja, hogy betegeken, szegényeken és rászorulókon segítsen.
 
A párt egyébként többször jelezte: várják, hogy a kezdeményezéshez szervezetek, magánszemélyek, vagy akár pártok is csatlakozzanak. A többi párt részéről ilyesmi természetesen nem történt, de a Hír24 persze nem ezt tartotta fontosnak, hanem azt, hogy bizonyítani próbálja, a jobbikosok hazudtak, nem jótékonykodnak.
 
E-mailben keresték fel a párt 23 képviselőjét (bár fordulhattak volna a sajtóosztályhoz is), közülük 14-en nem válaszoltak egy héten belül a balliberális portálnak, akik rögtön levonták a következtetést, hogy az érintettek nem végeztek karitatív munkát, és öles betűkkel, címben hirdették: "szembeköpték Vonát a jobbikosok".
 
Tény, hogy az ígéret többször elhangzott a Jobbik részéről, így megpróbáltunk mi is utánajárni, mi a helyzet valójában.
 
A képviselők a fizetésük 10%-át hiánytalanul befizették egy erre a célra létrehozott gyűjtőszámlára, melynek jótékonysági felhasználásáról a párt vezetősége dönt majd.

Tragikomikus: fideszesek akadályozzák az önkéntes munkát

Az önkénteskedéssel valóban akadtak gondok, ám ennek hátterében nem a képviselők lustasága áll.
 
Kepli Lajos esetéről például mi is beszámoltunk: a politikus várpalotai idősek otthonában végzett volna önkéntes munkát, már az időpontot is megbeszélték, ám a képviselő egy nappal előtte levelet kapott, melyben közölték vele, a megbeszélt időpont mégsem alkalmas, de új időpontot se keressenek. Később kiderült, a döntés mögött Talabér Márta polgármester állt, aki megtiltotta az idősek otthonának, hogy elfogadják a jobbikosok segítségét. Kepli igyekszik tovább szervezkedni, de így is teljesíti a "feladatot": rendszeresen járőrözik a polgárőrökkel.
 
Hasonló nehézségei akadtak Novák Elődnek is, aki elmondta: Molnár László újbudai alpolgármester azután is megtiltotta az önkéntes munkavégzését, hogy egy XI. kerületi óvodaigazgató jelezte: szívesen látná a képviselőt pedagógiai asszisztensi munkakörben.
 
"Ráadásul Simicskó István fideszes országgyűlési képviselő még tavaly decemberben is megjelenhetett Mikulásként az újbudai óvodákban. Sőt, mivel nem ért rá mindenhova eljutni, az óvónők lelkére kötötték, hogy mondják meg a szülőknek - így nekem is megmondták -, hogy Simicskó képviselő úr küldi az ajándékot, tehát még csak nem is a Mikulás" - mondta Novák Előd, aki azt is hozzátette: azért nem adta fel, az újbudai Szent Gellért Óvodában, ami egyesületi fenntartású, tehát nem önkormányzati hatáskörben van, szívesen látták, mint kertészt, itt 8 órát dolgozott, most pedig egy szintén XI. kerületi, egyházi óvodában lesz pedagógiai asszisztens, mivel annak vezetője is szívesen látja. Novák Előd a fenntartó fővárosi önkormányzat hozzájárulásával a kamaraerdei idősek otthona rupphegyi telephelyén is dolgozott ápolóként 8 órát.
 
 
Novákhoz és Keplihez hasonlóan szintén visszautasításokat kapott Gyöngyösi Márton, de ő is tovább szervezkedik, hamarosan egy szociális otthonba látogat.
 
A háromgyermekes Dúró Dóra egy gyermekotthonban vállalt önkéntes munkát. Egy alkalommal pedig rászoruló szegényeknek osztott ételt.
 
A Hír24 a Vonát "szembeköpők" táborába sorolja Hegedűs Lorántnét is, aki heti több alkalommal is végez karitatív munkát a gyülekezetben, ráadásul már hosszú évek óta, de listájukon szerepel Z. Kárpát Dániel is, aki Ásotthalmon Vona Gáborral együtt a mezőőrökkel dolgozott, Békásmegyeren pedig az idősek otthonában segédkezett.
 
 
Magyar Zoltán Iván községben az önkormányzat ajánlása alapján időseknek vágott fát, és részt vett a csornai Központi Szociális Intézmény által szervezett, 9 falut érintő idős-látogatáson. Staudt Gábor állatvédelmi alapítványnál tevékenykedett, Ander Balázs ingyen oktatja a diákokat abban az iskolában, ahol korábban dolgozott.
 
 
Azt a párt több politikusa is elmondta kérdésünkre, hogy a nem várt szervezési nehézségek és a politikai gáncsoskodások miatt valóban előfordulnak csúszások, de 
az évi minimum 12 napot mindenki teljesíteni fogja. 
Mirkóczki Ádám szóvivő például ezen a héten látogat egy állatmenhelyre, később tervezi, hogy részt vesz a mezőőrség és a polgárőrség munkájában. Szintén polgárőr lesz Kulcsár Gergely is, aki nemsokára egy szociális otthonba is ellátogat. Szilágyi György már járőrözött a polgárőrökkel választókerületében, erről a helyi média is beszámolt
 
 
Szávay István a jövő héten az elszakított területre megy egy templomépítésre, de a többi karitatív napját is a határon túl szeretné megszervezni. Sneider Tamás a lőrinci idősek otthonában segédkezett, részt vett egy pásztói emlékmű környezetének megtisztításában, közmunkásként is dolgozott, és rászoruló családoknak hordott tűzifát.
 
Az elvégzett munkákról egyébként a képviselők sokszor maguk is beszámoltak Facebook oldalukon, a Hír24 újságírója ezzel nem foglalkozott. A portál cikkében egyébként ez áll: "A Jobbik szereti magát úgy beállítani, mint az egyetlen hiteles és szavahihető párt, akik szembemennek az MSZP és a Fidesz ígéretcunamijaival, ezért érdekesnek tűnt megnézni, mi az igazság."
 
Ha valóban olyan érdekes, akkor talán tényleg utána is nézhettek volna...