A Lufthansa szerint nem ők emelték az egekbe az árakat, hanem a számítógépeik

Ilyen kifogást még az NB I-ben se hallunk. 

A német kartellhivatal meghallgatásokat tart, mert ismételten bírálatok érik a Lufthansát, hogy a légitársaság az Air Berlin csődje után indokolatlanul nagy mértékben emelte árait. 

A kartellhivatal nem fogadja el a Lufthansa érvelését, hogy

nem a légitársaság emelte az árakat, hanem egy számítógép vezérelte rendszer

automatikusan a növekvő kereslethez igazította a tarifákat.

"A társaságok nem bújhatnak algoritmusok mögé. Ezeket végül is nem a Jóisten írja mennyekben"

- mondta Andreas Mundt, a kartellhivatal elnöke a Süddeutsche Zeitungnak.

Az elnök nem vitatta, hogy egy piacgazdaságban a szűkülő kínálat változatlanul erős kereslettel párosulva áremelkedéshez vezet. A kérdés az, hogy a Lufthansa túllépett-e azon a határon, amikor már az erőfölénnyel való visszaélésről, mértéken felüli áremelésről van szó. A hivatal most ezt vizsgája - mondta Mundt.

A hivatal a meghallgatások eredményétől teszi függővé, hogy indít-e hivatalos eljárást az ügyben.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója visszautasította a vádakat, és azzal érvelt, hogy az áremelést főleg a belföldi járatok esetében a kínálat csökkenése indokolja. 

"A korábban az Air Berlin flottájához tartozó 140 gépből 90 a földön vesztegel, és a Lufthansának nincs elég gépe, hogy megbirkózzon ezzel a rendkívüli helyzettel" - mondta Spohr.

Hozzátette: januárban szerinte már csökkeni fognak a tarifák, már csak azért is, mert a konkurensek, így az easyJet új belföldi járatokat indít Németországban.