Tovább drágul az M0-s

Ismét egy felújítás előtt, a körgyűrű befejezése még várat magára.

Hamarosan megkezdődik az M0-s déli szektorának rekonstrukciója. A csaknem 30 milliárdos beruházás a felújításból eddig kimaradt szakaszt érinti.

A gyorsforgalmi út építése/bővítése/felújítása gyakorlatilag a rendszerváltás óta tartó folyamat, úgy tanultunk meg együtt élni vele, mint a korrupcióval, költségvetési hiánnyal, konvergenciával vagy épp Soros Györggyel. Az M0-s eredeti gondolata persze jóval régebbi, először dr. Vásárhelyi Boldizsár, a Műegyetem professzora publikálta doktori disszertációjában.

Európa egyik legfontosabb tranzitútvonala már megépítésekor súlyos kapacitáshiánnyal küzdött, amit tovább nehezített a sokkal kisebb forgalomra tervezett útpálya, a leálló- és elválasztósáv hiánya. Emiatt az M0-s a véget nem érő dugók és a halálút szinonímájává vált. 

Emiatt a gyorsforgalmi út keleti bővítése mellett az M1-es M5-ös közötti szakaszának befejezése volt a legfontosabb feladat, amivel gyorsabbá és biztonságosabbá lehetett tenni a körgyűrű egyik legleterheltebb forgalmát. 

2013-ra befejezték az M6-os és az 51-es főút közötti 11 kilométeres déli útpályát, valamint az 51-es főút és az M5-ös közötti teljesen új pályát. 

Kimaradt viszont a régi, északi (vagy bal) pálya, ami a nehéz teherforgalom miatt mára igen erősen elhasználódott. Az óriási tranzitforgalom csökkenésére viszont addig nem is lehet számítani, amíg a körgyűrű befejezését jelentő nyugati szektor nem készül el.

Az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent tájékoztató szerint az M6-os és 51-es főút közötti 11 és fél kilométeres szakaszt a Strabag újíthatja fel az eredetileg becsült 25,5 milliárd helyett 27,3 milliárd forintból. 

A felújítás részeként a mostani aszfaltot a jóval erősebb betonburkolatra cserélik, felújítják a felül- és aluljárókat, megoldják a vízelvezetést és a korrózióvédelmet.

Északi és nyugati szektor, mikor?

A legnehezebb dió természetesen a budai hegyeken keresztül vezető nyugati szektor megépítése (valamint az északi szektor befejezése), amit nem csak a tereptárgyak, de a sűrű beépítettség és természetesen a környezetvédelmi szempontok is bonyolítanak. 

Bár 2010-ben már készült egy tanulmányterv és előzetes környezetvédelmi vizsgálati dokumentáció, a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. tavaly ősszel kiírt tendere értelmében az ajánlattevőknek megvalósíthatósági tanulmányt és környezeti hatástanulmányt is el kell elkészíteniük.

A pályázat értelmében a tervező feladata a korábban elkészült tervek kiegészítése az 1-es főút és az M1-M0 autópálya csomópont közötti szakasszal, valamint az M0 északi szektor és a 10-es számú főút közötti szakasszal.

A kormány tervei szerint a körgyűrűnek 2023-ig el kell készülnie. Persze egyelőre még az is kérdéses, hogy milyen nyomvonalon vezet majd, lévén súlyos érdeket sért egy túlságosan közel, vagy éppen távol vezetett autópálya, elég csak az autóút többi szakaszára gondolni. 

A nyugati szektor 18 kilométeres szakasza - változattól függően 5,5 - 9,8 kilométer hosszú alagúttal épül meg. Az autóút a többi szektorhoz hasonlóan kétszer két sávos, fizikai elválasztású útként épül meg.

Így válhat teljessé az M0-s

Az M0-snak a fővárost nyugatról elkerülő szakaszára egyelőre több nyomvonalváltozat is van. A környék földrajzi adottságai és a sűrű beépítettség miatt a nyugati szektor 18 kilométeres szakasza - változattól függően 5,5 - 9,8 kilométer hosszú alagúttal épül meg. Az autóút a többi szektorhoz hasonlóan kétszer két sávos, fizikai elválasztású útként épül meg.