Így védi Orbánt a közmédia: "most tényleg olyan fontos, hogy ki hol nyaralt?"

A köz szolgálatában álló, független, mértéktartó M1.

A Ma reggel című műsort Fábián Barna vezette, aki rögtön így nyitott:

átlagnézőként: most tényleg olyan fontos, hogy ki hol nyaralt?

Mráz rögtön fel is pattant a Gulyás által már megtekert kommunikációs bicajra: „önmagában ez nem olyan fontos, de ha onnan közelítünk, hogy evvel elindítjuk az EP-kampányt, amelynek tétje az, hogy a bevándorláspolitika hogyan néz ki 2019 és 24 között az EU-ban, akkor már érthető, hogy azokat megpróbálják lejáratni, akik a jelenlegi európai elittel teljesen ellentétes állásponton, bevándorlásellenes állásponton vannak."

Valahol egyébként elképesztően zseniális, hogy a magyar miniszterelnök repülését egy állami pénzeken hízó nagyvállalkozó állta, ami minden normális országban minimum óriási botrány, itthon egy mondattal át lehet fordítani a bevándorlásra.

Fábián ezután készségesen bevallja: „visszatérve a magángépen történő utazásra, hát, az embert meghívják (…) szerintem ön is meg én is, meg bárki szívesen menne.

Az elemző szerint nincs itt semmi látnivaló, mert „egy magyar ember számára nem lehet meglepő, hogy a magyar miniszterelnök szívesen jár kevéske szabadidejében focimeccset nézni.”

A kérdező később az irodalomhoz nyúlt: „Lucifer – jut eszembe az Ember tragédiájából – hogy is mondja – nézd legott komédiának s mulattatni fog. Nem akarom összefüggésbe hozni, csak eszembe jutott.”

Márz mindenkit megnyugtatott: nincs botrány, botránykeltési kísérlet van.

A csúcspont viszont csak ezután jön: kicsivel több mint két percet kell várnunk arra (felkonffal együtt), hogy Mráz kimondja a lényeget: Soros György. Ő támogatja az Átlátszót, meg is van a kulcs.

Fábián reakciója iszonyú kínos, visszakérdez, mintha ő nem ismerné a leckét, hogy „már hogy ő támogatja? az Open Societyn keresztül?! Legalábbis ezt olvasni…”

„Kicsit leegyszerűsítve mondhatom, hogy Soros György médiájáról vagy egy általa támogatott médiáról van szó”

 - erősít rá a szakértő.

A teljes adás.

Luxus a felhők felett

Az osztrák sajtó figyelmét sem kerülte el Orbán Viktor urizáló luxusrepülőútja. Karoline Krause-Sander, az osztrák Kurier külpolitikai újságírója „Utazás a magánrepülőn: Orbán Viktor tisztességtelen játéka" című kommentárjában számolt be arról, hogy a magyar kormányfőt „vesztegetési vádak" érték, mert ismét túl közel került oligarcha barátaihoz.