A lemondott főigazgató mellett sorban távoztak a bezárásra ítélt keszthelyi Georgikon oktatói is

A lemondott főigazgató mellett sorban távoztak a bezárásra ítélt keszthelyi Georgikon oktatói is

Mint azt augusztus elején megírtuk, nemcsak a néhai Kertészeti Egyetem Budai Campusát, hanem a több évszázada működő Georgikon utódját is bezárja Keszthelyen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Az 1797-ben gróf Festetics György által alapított iskola utódjára ugyanúgy lakat kerülhet, ahogy a néhai Kertészeti Egyetem budapesti Villányi úti Campusára. A Magyar Narancs értesüléseit a MATE Georgikon Campusának főigazgatója is megerősítette, aki elmondta, folyamatban van a campus átstrukturálása.

Megszüntetik a felsőoktatást a több évszázada működő keszthelyi Georgikonban

Nemcsak a néhai Kertészeti Egyetem Budai Campusát, hanem a több évszázada működő Georgikon utódját is bezárja Keszthelyen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem - számolt be a Magyar Narancs. A lap információi szerint már csak néhány éve maradt hátra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe (MATE) olvasztott Georgikon Campusnak is, amely Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőfokú képzést nyújtó intézménye.

Most szintén a magyarnarancs.hu írta meg, hogy a nyáron lemondott főigazgatóval együtt oktatók is sorban távoztak az egyetem bezárása miatt. A bezárás már csak amiatt is furcsa, mert a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi campusán az oktatók nyolcvan százaléka rendelkezik tudományos minősítéssel: 54 oktatóból 35 egyetemi docens, 9 egyetemi tanár, akik közül öten az MTA doktorai.

Mint kiemelték, a jövőre 225 éves Georgikon a Dunántúlon a legnagyobb agrárszakos hallgatói létszámmal és a legszélesebb képzési körrel rendelkezik.

A Magyar Narancs emlékeztet, a kormányzat idén februárban hozta létre gödöllői székhellyel a Szent István Egyetem bázisán a hazai agárképzés csúcsintézményeként a MATE-t, amely magába olvasztotta a kaposvári, keszthelyi, gyöngyösi, karcagi, budai agrárképzést. A csúcsegyetem alapítványba szervezése után vagyonáról a Csányi Sándor vezette kuratórium dönt.

Szeptemberben egyébként a fővárosban hirdetnek demonstrációt a Georgikon megmentéséért.