Magyar beugró segítette ki a német zenekart Lengyelországban

A német Kategorie C basszusgitárosaként lépett fel Szabó László Yoda (ex-MagiCseri, Oi-Bois, Fejbőr) Lengyelországban.

Természetesen, mint mindennek, ennek a produkciónak is van azért előzménye. Ha egy kicsit visszafelé lapozunk a naptárban, akkor találunk egy bejegyzést, még 2012-ből, amikor is egy bizonyos Betrunken Onkelz nevezetű formáció sikeresen debütált a XII. Magyar Sziget elé szervezett első Boreal Fesztiválon. Az ismert hazai muzsikusokból álló csapatnak tagja volt többek között Szabó László Yoda basszusgitáros is, de mivel ez az együttes a német Böhse Onkelz tribute zenekaraként született meg, tehát minden dalukat német szöveggel kellett előadni, ezért a műsoruk közben jó párszor becsatlakozott hozzájuk a szintén a rendezvényen fellépő, brémai Kategorie C énekese, Hannes is. Ez az élmény elraktározódott, és ha ugrunk időben egy nagyot, máris tavaly novembernél járunk, a – Titkolt Ellenállás búcsúfellépésével közösen megrendezésre kerülő – Cseresznye Gyurira emlékező koncerten, ahol az időközben kissé módosult felállású Betrunken Onkelz látta el a nyitózenekar szerepét. Itt már ugyanis teljes jogú frontemberként lépett fel a csapattal a már említett Hannes, valamint egyik gitárosként Ernie, szintén a Kategorie C-ből. Ha gyors fejszámolást végzünk, akkor kiderül, hogy ezen a sikeresen lezajlott bulin tehát már három zenész is adott volt ahhoz az előadáshoz, aminek felelevenítéséhez ez a rövid beszámoló megszületett, vagyis elérkeztünk a múlt hétvégén megrendezésre kerülő Orle Gniazdo fesztiválhoz, és Yoda bravúros beugrásához a pénteki estén ott fellépő Kategorie C kisegítő tagjaként… Az események felelevenítésében Yoda mellett a – koncertre őt elkísérő, és a fotókat, videót készítő – felesége, Ildi segített.
 
Ildi: „Valószínű, hogy a korábbi együtt zenélések hatására, egy itteni kapcsolattartót, egy közös barátunkat kerestek meg a felkéréssel, majd a fesztivál szervezőivel, valamint Ernie-vel én leveleztem le a konkrét dolgokat. Yoda megkapta azokat a dalokat, amiket meg kellett tanulnia, a számsorrendet, valamint a helyszín GPS koordinátáit, aztán elindultunk. Ők Németországból, mi itthonról, ott pedig találkoztunk.”
 
 
Yoda: „A saját kocsinkkal mentünk, nyolc óra volt az út oda, nyolc óra vissza, összesen kb. 1100 km. Közös próbánk természetesen nem volt, élesben toltuk el a koncertet. 13 számot játszottunk, nagyjából másfél órában. Ott alvás nem volt, kicsit szundikáltam hazafelé az autóban.”
 
 
Ildi: „A rendezvény nagyon hasonlít a korábbi Magyar Szigethez, csak szerintem családiasabb a hangulat. Mindenki nagyon kedves, korrekt, segítőkész volt velünk, és ami feltűnt, hogy sok volt a fiatal. A közönség soraiban Egészséges Fejbőr pólós rajongó is volt, de láttunk 100% Magyar, és lengyel-magyar jóbarát felsős embereket is. Ha jól tudom, az egyetlen magyar páros mi voltunk, de mikor Hannes bemutatta Yodát, és elmondta, hogy Magyarországról jött, akkor – és ettől még most is libabőrös vagyok – elkezdték skandálni, hogy ria, ria Hungária!”
 
 
Yoda: „Jelenleg nem vagyok tagja egyetlen zenekarnak sem, csak a barátaimmal gyakorlok. Ezután a fellépés után természetesen beszéltünk a folytatásról, megkérdezték, hogy hívhatnak-e ismét, ha a basszusgitárosuk nem ér rá, én meg igen mondtam. A Betrunken Onkelz is szóba került, azt mondták, hogy arra Kelet-Németországban lenne igény, de ez még egy nagyon távlati terv. Meglátjuk mi alakul…”