Magyar felirat miatt őrjöngtek a románok, ritka nagy öngólt lőttek

Nem tetszett a románoknak, hogy a székelyudvarhelyi rendőrautón "szabálytalan a felirat". Szabályosra cserélték, így több lett rajta a magyar szöveg.

Kétnyelvű feliratok kerültek az elmúlt napokban a székelyudvarhely Helyi Rendőrség szolgálati autójára, így mostantól a jármű minden oldalán azonos betűmérettel románul és magyarul is olvasható az intézmény megnevezése - számol be a szekelyhon.ro.

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője a székelyföldi portálnak nyilatkozva elmondta, hogy Jean-Adrian Andrei prefektus felszólításának eleget téve szerdán lecserélték az intézmény szolgálati járművének korábbi feliratozását, és az autó minden oldalán

magyarul és románul is kiírták az intézmény nevét.

Korábban a Mediafax hírügynökség közölte: Hargita megye prefektusa szabályos kétnyelvű feliratozásra szólította fel a székelyudvarhelyi önkormányzathoz tartozó helyi rendőrséget, ellenkező esetben 5000 lejig terjedő pénzbírságot helyezett kilátásba.

Az autó három oldalán eddig románul, egyiken magyarul pedig magyarul tüntették fel a kérdéses megnevezést. Ez szúrt szemet a szélsőséges kirohanásairól ismert Bogdan Diaconu román politikusnak, aki közösségi oldalán így kommentálta az esetet:

"A székelyudvarhelyi helyi rendőrség gépkocsiját látva az az érzésed támad, hogy Magyarországon vagy. Pedig nem, ez egy romániai intézmény gépkocsija, román területen. Így már nem mehet tovább!”

A magyargyűlölő politikus bejegyzését ezernél is több román osztotta meg.

Ennek következtében Bogdan Diaconu a magyar feliratok betiltásáról szóló törvénytervezetet terjesztett a román parlament elé, de következett az intés a prefektus részéről is, aki rámutatott: a közigazgatási kétnyelvűség csak úgy szabályos, ha a kisebbségi nyelvű felirat a „hivatalos román szöveg” alatt jelenik meg azonos méretű betűkkel.

Bunta Levente Székelyudvarhely polgármestere a prefektusi felszólítást kommentálva megjegyezte: a prefektus valójában három magyar és csak egy román feliratot hiányol.

Az autónak a negyedik oldalára felfestették a román feliratot, a magyart viszont a másik háromra is, így hárommal több lett a magyar felirat, mint eddig. Ez így már szabályos.

fotó: székelyhon.ro