Futással és koszorúzásokkal emlékezett a caporettói áttörésre a Honvédség

Dicsőség a hősöknek!

Az emlékfutást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére szervezték meg.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlament államtitkára az M1 péntek reggeli műsorában elmondta: a jó sportoló és a jó katona erényei, mint az állóképesség és a kitartás - hasonlóak.

Nevelős László, a centenáriumi emlékfutócsapat vezetője kifejtette:

a mintegy 1020 kilométeres távot tízen teljesítették.

A magyarországi szakaszon 82, míg Szlovéniában 72 településen haladtak keresztül, végül kedden értek célba a szlovéniai Kobaridba, az egykori Caporettóba.

A Centenáriumi Emlékfutás a Hősökért elnevezésű futás résztvevői október 11-én a budapesti Hősök teréről rajtoltak el. Több településen helyi lakosok, civil szervezetek, iskolások is csatlakoztak a futáshoz, illetve az első világháborús emlékhelyeknél tartott koszorúzási ünnepségekhez.

A HM egy korábbi háttéranyagában azt írta: az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús történetében az egyik legsikeresebb és legkiemelkedőbb esemény a caporettói áttörés volt.

A páratlan katonai sikerről portálunk az alábbi összeállításban emlékezett meg:

Tudta? Száz éve kis híján megnyertük az első világháborút - Caporetto, az egyik legnagyobb "majdnem"

1917. október 24-én indult meg az a támadó hadművelet, melyről a hadtörténet XII. isonzói csataként, vagy caporettói áttörésként emlékezik meg. Az akció egy olyan bravúros sikersorozat kezdete volt, mely még az Osztrák-Magyar Monarchia hadvezetését is meglepte, és kis híján végleg eldöntötte Olaszország, és talán az egész háború sorsát.