A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint korai a nyitás, "megint fordítva ülünk a lovon"

A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint korai a nyitás, "megint fordítva ülünk a lovon"

Svéd Tamás, intenzív terápiás főorvos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének titkára a csütörtökön megjelent 168 Órának adott interjújában hangsúlyozta,

"megint fordítva ülünk a lovon, nem úgy zajlik a nyitás, ahogyan azt célszerűnek látnánk, mert ahhoz, hogy az egészségügy fellélegezhessen, később kellett volna nyitni".

A MOK titkára úgy véli, a korai nyitás miatt akár egy negyedik hullám is elindulhat.

Mint felhívta a figyelmet,

vannak betegeik, akiket a koronavírus akkor fertőzött meg, miután megkapták az első oltást.

Megjegyezte, hogy a korlátozások idő előtti lazítása ronthat a helyzeten, hozzátéve, hogy az első oltás még nem jelent teljes védelmet, százszázalékosat még a második sem.

A kedvezőbben alakuló járványügyi adatok az oltásoknak és a korábbi korlátozásoknak köszönhetőek, megjegyezte ugyanakkor, hogy az általa nagyratartott járványügyi szakemberek korainak tartják az újabb enyhítést, amit a kormány négymillió beoltotthoz köt.

Kormányinfó: holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, jöhetnek az újabb lazítások

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szokásos csütörtöki, online közvetített kormányinfón az aktuális kormánydöntésekről számolt be. Mint megírtuk, tegnap 186 honfitársunk hunyt el és 2584 új fertőzöttet találtak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a beoltottak száma 3 870 222 fő, közülük 1 822 655 fő már a második oltását is megkapta.

Svéd szerint több oka is van annak, hogy Magyarországon lakosságarányosan nagyon magas az elhunytak száma: már a járvány előtt nagyon rossz volt a lakosság egészségi állapota, a pandémia "egy nem igazán felkészült egészségügyre zúdult". Az elmúlt években ráadásul éppen a járványügyi védekezés rendszerét bontották vissza, laboratóriumokat szüntettek meg.

Mint mondta, lemaradtunk a tesztelésben,

nem találtuk meg időben a fertőzötteket, így nem volt megfelelő elkülönítés, szigorú karanténintézkedések és azok ellenőrzésének hiányában nem sikerült elég jól távol tartani a betegeket az egészségesektől.

A jelenleg kórházban ápoltakról szóló pontos statisztikákat ők sem ismerik, az biztos, hogy a harmadik hullámban jelentősen csökkent az intenzív osztályokon ápolt és az elhunyt betegek átlagos életkora. A MOK-titkár szerint a járványkezelést és a gyógyítást is nehezíti az átláthatóság hiánya.

Az orvosi kamara és az orvosok szakszervezete szerint is be kellene engedni az újságírókat a kórházakba

"Nem most van az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba és kamuvideókat forgassunk" - közölte Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli interjújában szerda este a köztévében, amit néhány órával korábban megelőzött Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hasonlóan otromba megnyilvánulása; "a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni".

Szerinte az egészségügy akkor sem lélegezhetne fel, ha minden Covid-beteg varázsütésre felgyógyulna, mert

a járvány miatt sok kezelés elmaradt, ami miatt a járulékos áldozatok száma még évekig ijesztően magas lehet.