Selyemzsinórt kapott Orbán Viktortól a hazai teniszszövetség elnöke?

A kormány akarata érvényesült.

Február végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a Magyar Tenisz Szövetség ellen. A döntés előzményének hátterében az áll, hogy az utóbbi időben több visszás ügy is napvilágot látott a szövetség munkáját illetően.

A minisztérium három ügyben is vizsgálatot indított: a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a WTA női tenisztorna sportrendezvény szervezése és a ifjúsági tenisz csapat világbajnokság sportrendezvény szervezésében tapasztalt hiányosságok miatt. A gyanú szerint közbeszerzési eljárások nélkül, tehát valószínűsíthetően jogszabályellenesen történtek mindhárom verseny esetében a beszerzések.

A hazai teniszszövetség életében nem ezek az első problémák. A tavalyi év folyamán az MTSZ-t körülölelő botrányok miatt, két legjobb hazai teniszezőnk, Fucsovics Márton és Babos Tímea is lemondta a válogatottságot. A sportági szövetség gazdálkodása miatt ráadásul ügyészségi nyomozást rendeltek el.

Fucsovicsot ebéd közben, fennhangon kérte számon a teniszszövetség fideszes vezetője

Fucsovics Márton és Babos Tímea, a jelenkor két legjobb magyar teniszezője továbbra sem hajlandó szerepelni a válogatottban, Fucsovics az NSO-nak újfent megerősítette, hogy nem anyagi természetű a vita, hanem a szövetség működésével kapcsolatban vannak rendezetlen kérdések a felek között. A magyar csapat legutóbb Németországban szerepelt a Davis Kupa selejtezőjében, Fucsovics nélkül.

Orbán Viktor küldte el a selyemzsinórt?

A legkomolyabb botrány akkor kezdődött, amikor a sportági szövetség vezetői 2019-re és 2020-ra pályáztak egy budapesti, füves pályás női torna megrendezésére a wimbledoni Grand Slam-viadal előtti hetekben. Budapest a mallorcai WTA-torna helyét vette volna át, miután annak a versenynek lejárt a szerződése. A probléma ezzel azonban az volt, hogy hazánkban jelenleg nincs füves pályákat magába foglaló centrum, de még rendes füves pálya sem áll rendelkezésünkre. Magyarországon jelenleg egy 250-es női torna megrendezésére alkalmas versenycentrum is csak egy van, a Római-parton, de az is salakos. Az eset után a sajtónak az EMMI úgy válaszolt, hogy a kormány semmilyen garanciát nem adott az MTSZ-nek a torna megrendezésére.

Az EMMI által kezdeményezett három vizsgálat összefügghet azzal, hogy a szövetség a tornák lebonyolításával kezdetben a saját kommunikációs vezetőjének cégét bízta meg közbeszerzés nélkül kapott milliárdos összeget versenyszervezésre. Mindezek után nem meglepetés, hogy a kormány nem a sportágat irányítani hivatott szövetséget, hanem a Vasas klubját választotta szakmai partnernek a központi, több milliárd forintból létesítendő teniszcentrum létrehozásához. A múlt héten a kormány ráadásul egy határozatában elvette a nagy nemzetközi teniszversenyek – WTA, ATP – rendezési jogát a Magyar Tenisz Szövetségtől.

Március 11-én Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Gulyás Gergellyel és Fürjes Balázzsal együtt levélben felszólították Szűcs Lajost, az országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnökét, a Magyar Tenisz Szövetség jelenlegi elnökét, hogy inkább mondja vissza a füves torna ötletét.

A levélben foglaltak szerint a kormány 2019-től Hungarian Grand Prix WTA International salakpályás torna megrendezését támogatja, ehhez ad garanciát is és nem a szövetség által minden szakmaiságot nélkülöző, elnökségi határozattal nem jóváhagyott módon és kormánygarancia nélkül bevállalt Wimbledon Series névre hallgató füvespályás tornát.

A mai napon (március 13-án) végül a szövetség fel is mondta a szerződést, és így elállt a füves torna megrendezésétől. A szövetség közleménye szerint az elnökségi ülésén megvitatta a WTA-tornák körül kialakult helyzetet, elfogadta a szerződés felmondását, biztosította az Emmi-t arról, hogy ez semmiféle kárral nem jár, mivel az hatályba sem lépett.

A szövetség közleményében még hozzátette, hogy támogatja a hazai WTA-tornák szervezését, de legjobban úgy érné meg, ha az állam megveheti, vagy bérelheti a versenyjogokat, egyébként semmi ráhatása nincs a jogtulajdonos döntéseire. Másodsorban hangsúlyozta, azért kezdett el egy füves pályás WTA-torna Magyarországra hozatalán dolgozni, mert a kormány kinyilvánított szándéka ez volt.

Ellentmondás a szövetség részéről

Érdemes megjegyezni, hogy a szövetség MTI-ben eljuttatott közleményében azt állítja, hogy már egy héttel ezelőtt, a sportolói nyílt levél megjelenését megelőzően felmondták a szövetség és a mallorcai WTA-torna jogtulajdonosa között kötött feltételes szerződést.

Ezek után azonban felmerül a kérdés, hogy akkor Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hétfőn miért adott 2 napos határidőt a szövetségnek arra, hogy mondja fel a szerződést? Ellentmondásos az is a szövetség kommunikációjában, hogy állításuk szerint a felmondás semmilyen kötbérfizetési kötelezettséget nem eredményez az MTSZ számára. A 24.hu információi szerint az MTSZ és a Mallorca Open jogtulajdonosa közötti megállapodás 400 ezer dolláros kártérítési kötelezettséget tartalmaz, ha az MTSZ nem tesz eleget a vállaltaknak, amely a jelen állás szerint fenáll.

Kérdés, hogy a kialakult helyzet után Babos Tímea és Fucsovics Márton tervezi-e visszatérését a válogatottba, illetve a kormánypárti országgyűlési képviselő az elmúlt hónapok botrányai után maradhat-e az MTSZ elnöke a továbbiakban is.