Végképp elegük van! A mentők készek a parlament elé vonulni

"Szíven szúrták a mentődolgozót, most vérzik a mellkasa, és ha ezt nem állítják el gyorsan, akkor vége van".

De miért is elégedetlenek a mentődolgozók?

Kusper Zsolt szerint ennek a problémakörnek csak az egyik része a Mentők Napján Balog Zoltán által bejelentett béremelés (jellemző, hogy még munkaruhát sem kapnak jövőre, de a sürgősségi pótlék elszámolásával is akadnak gondok) - igaz ezzel lett végképp elegük.

Mint ismert, Balog Zoltán, ez egészségügyért is felelős humánminiszter azt jelentette be, hogy az EÜ-ágazatnak szánt hosszútávú béremelésen (8 százalék) kívül mindössze 10 százalék pluszra számíthatnak a mentődolgozók. Pedig nem ezt ígérték, sőt maga Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója korábban a mentőállomásokat látogatva is arról beszélt, hogy a dolgozók már május 10-ére megkapják az életpályamodellben feltüntetett emelés 60 százalékát.

A kormányzati ígéret szerint 2018. novemberéig

-a mentőápolók esetében br. 100-120 ezer forint,

-mentőgépkocsi-vezetők, mentőtisztek esetében pedig 170-220 ezer forint

emelést hajtanak végre (de ennek a 60 százalékát más most be kellett volna jelentenie Balog Zoltánnak, ehelyett inkább csak a reggelivel viccelődött).

Balog Zoltán megalázta a mentőket

Mit gondolna akkor, ha alulfizetett dolgozóként meghívnák egy puccos helyre, majd azzal viccelődnének, hogy Ön - leszámítva a kivételes alkalmat - nem tudja megengedni magának azon a helyen a rendszeres reggelit. Valami ilyesmi történt most a Mentők Napja alkalmából, amelynek kapcsán "Közös reggeli az OMSZ dolgozóival a Kiosk-ban" címmel hirdettek meg eseményt.

Mint mondta Kusper, nagyon örülnek ennek a bruttó 10 százalékos emelésnek is, de nem erről volt szó, hanem arról, hogy a szakszervezetek bevonásával kell létrehozni egy mentő-életpályamodellt. Azonban az érdekképviseleteket ebbe nem vonták be - legalábbis a MOMSZ-ot, illetőleg a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetét (RKDSZ) kihagyták a tárgyalásokból. Pedig előbbi 1700, utóbbi pedig 350 főt képvisel;

"kétezer ember véleménye nem számít, nem fontos?"

- értetlenkedett Kusper. (Jellemző, hogy egyedüliként a Toma Lajos-féle Mentődolgozók Önálló Szakszervezete játszik most is kivárásra...)

Az Alfahír kérdésére elismerte, hogy sem a munkáltató, sem pedig a minisztérium nem kérte ki a munkavállalók véleményét, nincs érdemi kommunikáció - ezért az az életpályamodell, amit a tárca elé nyújtottak, az "maximum az ő verziójuk". A MOMSZ saját javaslattal áll elő, amivel kapcsolatban folyamatosan zajlanak az egyeztetések a mentődolgozókkal. A szakszervezet nettó 40 százalékban gondolkodik, ami nagyjából megegyezik a kormányzat elképzeléseivel, csakhogy ebben már szerepelne az idei emelés is.

S hogy mekkora számokról beszélünk (nyilván eltörpülnek a vizes vébé költségei mellett):

2017-ben 4,5 milliárd forintra, 2018-ban 7,5 milliárd forintra lenne szükség, de a MOMSZ tudomása szerint ez az összeg rendelkezésre is áll a minisztériumban.

S ehhez képest május 10-én nem kaptak semmit a mentődolgozók (pusztán két rossz viccet - az egyik a bruttó 10 százalék volt).

"Elég volt az üres ígérgetésekből! Egyszerűen felháborítónak tartjuk a mentődolgozók ilyen fokú semmibevételét, és nemcsak a minisztérium, hanem elsősorban a munkáltató részéről"

– jelentette ki Kusper.

A demonstráció konkrét időpontjáról még nem tudott információval szolgálni, de a szakszervezeti elnök elmondta, hogy szombaton rendkívüli elnökségi ülést tartatnak, amire meghívták az RKDSZ képviselőit is: itt fog eldőlni, hogy pontosan mikor tartjuk a Markó utcában, a Mentőszolgálat épülete előtti tüntetést - annyi bizonyos, hogy még májusban, de csak 27-e után.

Egyébként a hír hallatán több más ágazati szakszervezet is kifejezte a mentőkkel szembeni szolidaritását, Kusper Zsolt elmondta, többen megkeresték azzal, hogy mivel máskor

"a mentők bármikor bármilyen körülmények között segítenek az embereken, most hálájukat kifejezve, ők is részt vennének a demonstráción".

Jelenleg sajnos már ott tartunk, hogy a mentődolgozónak kötelezettsége van, jogai viszont nincsenek – utalt arra a MOMSZ elnöke, hogy a mentődolgozókat már el kezdték azzal fenyegetni, hogyha részt vesznek a tüntetésen, akkor elbocsátják őket.

Leszögezte azt is, nem fognak megállni, nincs már mit tenni - ha a záros határidőn belül nem lesz érdemi előrelépés, akkor legközelebb az EMMI előtt demonstrálnak, de készek a parlament elé is menni.

"S higgye el, tényleg elég volt! Nagyon nagy az elkeseredettség, amit eddig elviseltünk, csak a szakma szeretete miatt bírtuk el"

- fogalmazott.

De vajon mennyi tartalék van a mentődolgozókban, meddig használhatják ki az elhivatottságukat?

"Szíven szúrták a mentődolgozót, most vérzik a mellkasa, és ha ezt nem állítják el gyorsan, akkor vége van"

- festette le szakmai nyelven a kilátásokat Kusper Zsolt.

"Ki kell jelenteni, hogy az OMSZ jelenlegi igazgatója nem a munkavállalók érdekében dolgozik, hanem a jelenlegi fennálló hatalmi rendszert szolgálja ki"

- fogalmazott élesen Rig Lajos, a Jobbik szakpolitikusa, hozzátéve, ha Csapó Gábor most nem szólal fel, akkor a Jobbiknak kell ezt megtennie. A 14 éven keresztül mentőként dolgozó politikus lapunkkal közölte, hogy több megyéből keresték meg őt Balog Zoltán cinikus megjegyzése miatt, és ő is tisztában van azzal, hogy végképp betelt a pohár.

Nullával egyenértékűnek tartja a bruttó 10 százalékos béremelést: mikor itthon 155-160 ezer forintot visz haza egy kétgyermekes családapa, addig Szlovéniában ennek a háromszorosát keresik meg a bajtársai.

Rig Lajos ígéretet tett arra, hogy a Jobbik költségvetési módosító-javaslattal él annak érdekében, hogy a mentődolgozók megkapják a beígért béremelést, és kifejezte abbeli reményét, hogy azt támogatni is fogja a kormányoldal.