Magyarországon keresztül is mehettek a terroristák?

A tegnap esti merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára. Azt még nem tudni, hogy hogyan kerültek a terroristák Párizsba. Alapvetően két verzió lehetséges: már régebb óta ott éltek, amíg a terrorszervezet nem "aktiválta" őket, vagy pedig a bevándorlási hullámmal érkeztek az országba, kifjezetten a merénylet céljából.

Az utóbbi elméletet erősíti meg az, hogy a francia rendőrség tájékoztatása szerint a stadionnál történt öngyilkos merényletnél egy szír útlevelet találtak a merénylőnél. Amennyiben Szíriából érkezett a terrorista, úgy könnyen lehet, hogy hazánkon keresztül jutott el Nyugat-Európába.

Múlt hét csütörtökön a bajor rendőrség tartóztatott le egy férfit egy közúti ellenőrzés alkalmával, miután autójából fegyverek, robbanóanyagok és gránátok kerültek elő. A Focus német lap beszámolója szerint a férfi a fogvatartás során nyugodtan viselkedett, és annyit tudtak meg róla, hogy Montenegrón keresztül érkezett az országba. Elemzők szerint nem kizárt, hogy köze van a páirizsi merényletekhez.

Mindkét esetben sem zárható ki az, hogy a terroristák hazánkat is érinthették útjuk során, bár erre kézzel fogható bizonyítékok még nincsenek.

A francia terrorcselekményekről percről percre tudósítunk, amely ide kattintva olvasható.