Már Alaszka is bajban

Az "olajfegyver" nem kényszerítette térdre az oroszokat, viszont egyre nagyobb károkat okoz a kitervelőknél.

A  kormányzat a bevételeinek 90 százalékát az energiacégek adójából realizálja, viszont most, becslések szerint az évi 6,1 milliárd dollárból 3,5 milliárd ki fog esni az alacsony ár következtében.
 
Arról már korábban számtalanszor értekeztünk, hogy az árszínvonal jelenlegi állása különböző piaci machinációk eredménye, és az „olajfegyvert” jellemzően az orosz gazdaság meggyengítése céljából vetették be. 
 
Azonban azt is látni kell, hogy az idő múlásával egyenes arányban az olcsó olaj most már azoknak az országoknak is komoly pénzügyi kiesést jelent, amelyek egyébként üdvözölték és támogatták azt. Jó példa erre a világ egyik legnagyobb energetikai óriása, a Saudi Basic Industries Corp. (SABIC) vállalat, amely az utolsó negyedéves kimutatás szerint 29 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.  
 
Visszatérve Alaszkára, a szövetségi állam költségvetése azért is érzi meg annyira a nyersanyagból származó bevételkiesését, mert a lakosoknak nem kell személyi jövedelem adót fizetni, sőt a termékeket és szolgáltatásokat sem terheli semmilyen adóteher. 
 
Ennek a világnak lesz most vége. A nytimes.com idézi Alaszka frissen megválasztott kormányzóját, Bill Walker-t: „kemény és fájdalmas megszorításokra lesz szükség”.
 
Ez pedig adóemelést fog eredményezni.
 
Tehát, a gazdag Alaszkára is visszacsapott az Egyesült Államok olajfegyvere.