Marad a kormánykoalíció Szerbiában az előrehozott választás eddigi eredménye alapján

Marad a kormánykoalíció Szerbiában az előrehozott választás eddigi eredménye alapján

Aleksandar Vučić pártja vezet jelenleg, és a vajdasági magyarságot képviselő VMSZ hat mandátumot kaphat a mostani feldolgozottság mellett.

Helyén marad a szerb kormánykoalíció a pillanatnyi választási eredmények alapján - számol be az MTI.

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben.

Várhatóan az eddigi kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

Ha pedig marad ez a szavazatarány,

Aleksandar Vučić szerb elnök pártja 130 mandátumot szerezhet a 250 tagú parlamentben.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök újságírók jelenlétében úgy értékelt, hogy az SNS ezzel magabiztosan megnyerte a szerbiai előrehozott parlamenti választásokat.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn arról beszélt, hogy "fényes és óriási sikert aratott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amely a Kárpát-medence legsikeresebb külhoni pártjává nőtte ki magát".

Emellett Potápi gratulált a VMSZ megbízott elnökének, Pásztor Bálintnak, aki köszönetet mondott a magyar kormány, illetve a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatásáért, ami szerinte megmutatta, hogy "nincs magára hagyva, nem árvult el" a vajdasági magyar közösség.

Pásztor Bálint szintén kiemelte, hogy nagyon nehéz helyzetben volt közösségük, miután a választások kiírása előtt két nappal elveszítették vezetőjüket, Pásztor Istvánt. Mindennek ellenére a választási eredményeket tekintve nincs szignifikáns különbség az előző választásokhoz képest, a VMSZ 62 ezer szavazatot szerzett, ezerrel többet, mint 2022-ben - emelte ki a megbízott pártelnök, aki jelezte,

ez a jelenlegi feldolgozottság mellett hat mandátumot jelent országos szinten.

Az előzetes adatok szerint az ellenzéki összefogás, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű többpárti koalíció a voksok 23 százalékát szerezte meg. Rajtuk kívül a szkupstinába, azaz a szerb parlamentbe jut még a Szerb Szocialista Párt (6,8 százalék), a szélsőjobboldali NADA választási koalíció (4,8 százalék) és a Branimir Nestorović tüdőgyógyász vezette Mi-Glas iz naroda (4,8 százalék). A három százalékos bejutási küszöb a nemzeti kisebbségek pártjaira nem vonatkozik, így a VMSZ 1,8 százalékos eredményével megőrzi helyét a szerbiai törvényhozásban.

(Címlapkép: Aleksandar Vucic szerb államfő (k) és Ana Brabic miniszterelnök (elöl, j) sajtóértekezletet tart a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) eredményváró rendezvényén az előrehozott szerbiai választások estéjén, 2023. december 17-én Belgrádban. MTI/EPA/Andrej Cukic)