Lemondott huszonöt polgármester Szerbiában, köztük Belgrád főpolgármestere

Lemondott huszonöt polgármester Szerbiában, köztük Belgrád főpolgármestere

A szerb elnök ugyanis bejelentette: az ellenzék követelései miatt előrehozott választásokat tarthatnak az országban.

Lemondott több mint húsz polgármester csütörtökön és pénteken Szerbiában, köztük a belgrádi főpolgármester, így az érintett településeken akár már december 17-én előrehozott önkormányzati választásokat tarthatnak - számol be az MTI.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök egy szerda esti televíziós interjúban arról beszélt, hogy az ellenzék követelései miatt előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokat tarthatnak Szerbiában. Az államfő közölte: december 17-től kezdve bármikor megtarthatják ezeket a választásokat.

Belgrád, valamint 25 további település polgármestere máris beadta lemondását, ami azt jelenti, hogy az érintett önkormányzatokban így valóban akár már december 17-ére ki lehet tűzni a választást.

Az ide vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis a voksolást annak napja előtt legalább 45, de legfeljebb 60 nappal lehet kiírni. Addig pedig egy kijelölt, ideiglenes testület irányíthatja a települést. Ugyanezek a határidők vonatkoznak a parlamenti választásokra is, vagyis ha december 17-én valóban előrehozott általános választásokat tartanának Szerbiában, akkor a voksolást legkésőbb november 3-án ki kell írni.

Szerbiában legutóbb 2020 tavaszán tartottak általános választásokat, előrehozott parlamenti választást pedig 2022 tavaszán.

Ha már december 17-én megtartanák a helyi választásokat azokon a településeken, amelyeken a polgármesterek most lemondtak, akkor az ő jelenlegi megbízatásuk körülbelül fél évvel megrövidülne.

(Címlapkép: Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én. MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll)