Márki-Zay Péter: aki ellenzékiként akarja leváltani Orbán Viktort, annak részt kellett volna vennie az előválasztáson

Márki-Zay Péter: aki ellenzékiként akarja leváltani Orbán Viktort, annak részt kellett volna vennie az előválasztáson

Amennyiben Gattyán György ellenzékiként akarná leváltani Orbán Viktort, akkor részt kellett volna vennie az előválasztáson, mert aki csak most jelentkezik, annak az a célja, hogy megossza az ellenzéki szavazatokat - mondta Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Magyar Kétfarkú Kutya Párttal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy könyörgött azért, vegyenek részt az előválasztáson, még egy egy listás helyet is megpróbált volna kiharcolni nekik ebben az esetben.

Az ellenzék egészségügyi terveivel kapcsolatban úgy fogalmazott Márki-Zay, hogy nem az ellenzék készül magánosításra, amivel a Fidesz vádolja, hanem éppen a mostani kormánypártok. Véleménye szerint sok ember a hosszú városlisták miatt hal meg Magyarországon, aminek elsősorban az az oka, hogy ma 4-5 százalék között van a GDP-arányos kormányzati költés az egészségügyben, ezt 7 százalékra fel kell vinni. Az Egységben Magyarországért számításai szerint 2-300 milliárddal kell évente emelni az egészségügyi kiadásokat négy év alatt ahhoz, hogy ezt elérjük.

Áder János mai bejelentésével kapcsolatban, miszerint április 3-án tartják a választásokat, azt mondta az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hogy az elkövetkező napokat arra fogják használni, hogy fegyelmezetten eljuttassák a pozitív üzeneteiket a választókhoz. A választáson önálló párttal indulni készülő Gattyán György őt személyesen nem kereste meg, a nyílt levél pedig nem elég ahhoz, hogy tárgyalásba kezdjenek. Az köztudott, hogy több másik milliárdos is megkereste az ellenzéket, velük tárgyaltak is, de aki az ellenzék ellen akar indulni, azzal nem hiszi, hogy szükség lenne erre.