A MSZP és a Párbeszéd delegáltja sem támogatta, hogy Karácsony és Márki-Zay együtt szerepeljen a szavazólapon

A MSZP és a Párbeszéd delegáltja sem támogatta, hogy Karácsony és Márki-Zay együtt szerepeljen a szavazólapon

Már hétfőről keddre virradó éjszaka egyhangúan elutasította az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), hogy Karácsony Gergely és Marki-Zay Péter neve egymás mellett szerepeljen az előválasztás második fordulójában a szavazólapon, tehát az MSZP és a Párbeszéd delegáltja sem támogatta a javaslatot - értesült az Alfahír.

Márki-Zay Péter reggeli Facebook bejegyzésének idején tehát már tudhatott az OEVB döntéséről, mégis úgy fogalmazott, mintha még nem született volna meg az elutasítás a kezdeményezésről.

Horn Gábor Karácsony és Márki-Zay közös indulásáról: nem gondolom, hogy ezt komolyan gondolják

Ahogy arról az Alfahírnek Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke beszélt, csak akkor valósulhat meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös indulása, ha a civilek kilépnek az előválasztás mögül. Ennek fényében kíváncsiak voltunk arra, hogy akkor vajon mi motiválta a tegnapi bejelentésre a két politikust.

Az ügy előzménye, hogy mivel Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem tudott megegyezni egymással arról, hogy melyikük lépjen vissza a második fordulóban, így hétfőn bejelentették, hogy azt szeretnék, ha a neveik egymás mellett szerepelnének a szavazólapon a második fordulóban. Korábban Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke lapunknak úgy fogalmazott a felvetéssel kapcsolatban, hogy ez a teljes megcsúfolása lenne a versenyszabályoknak és amennyiben mégis átmenne a pártdelegáltakon ez a javaslat, akkor a civilek kiszállnának a teljes előválasztási folyamatból.

Kiszáll az előválasztásból a Civil Választási Bizottság, ha Karácsony és Márki-Zay együtt indulnak

Kizártnak tartom jogászként, hogy egymás mellett szerepeljenek a szavazólapon. Ez megcsúfolása a versenyszabályoknak! Így értékelte lapunknak Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt és nem egymás ellen, illetve Dobrev Klára ellen indulnának miniszterelnök-jelöltként az előválasztás második fordulójában.

Ma délelőtt Jakab Péter, a Jobbik elnöke is kritizálta a két egymással egyezkedő politikust, mivel véleménye szerint a 2018-as vereség oka is azt volt, hogy a pártvezetők nem tudták legyőzni a saját egójukat. Ő képes volt legyőzni az egóját azzal, hogy elfogadta a választók döntését, miszerint nem juttatták tovább a második fordulóba, azonban a két miniszterelnök-jelölt kollégája erre egyelőre nem volt képes, mert mindketten nagyon szeretnének miniszterelnökök lenni.

Jakab Péter: Az összefogás nem két ember, hanem hat párt, és a mögöttük álló szavazók közös kormányzását jelenti

"A 2018-as pártok vezetői elkövettek egy súlyos hibát. Nem tudták legyőzni a saját egójukat, ezért nem tudták legyőzni a Fideszt sem. Azért szerveztük meg az előválasztást, hogy ezt a hibát soha többé ne kövessük el: döntsön a nép, ki legyen Orbán kihívója, a többiek pedig vegyék ezt tudomásul, és lépjenek egyet hátra.

Az OEVB döntésének következtében Karácsonyéknak nem maradt más választása, minthogy az egyiküknek vissza kell lépnie, különben marad a háromszereplős felállás a második fordulóban. Kedd reggel elmentek a nyomdába a szavazólapok, ahol jelenleg mind a három második fordulóba bejutott jelölt neve szerepel egymás alatt, így visszalépés esetén kézzel fogják lehúzni a visszalépő jelölt nevét a szavazólapról a sátraknál.

„Összeállnak mint a krumplis tészta!"

Ez még az egyik szolidabb hozzászólás volt Márki-Zay Péter Facebook oldalán, miután Hódmezővásárhely polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában együtt és nem egymás ellen indulnak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében.