Felszín alatti tavak lehetnek a Marson

Felszín alatti tavak lehetnek a Marson

Immáron két éve, hogy szakemberek megállapították, hogy felszín alatti tavak lehetnek a vörös bolygón, amelyek később óriási segítséggel lehetnek az ottani küldetéseknek. Most pedig megfigyelések szerint három(!) újabb tóra bukkanhattak az égitesten. 

Az SG.hu tudományos portál szerint az Európai Űrügynökség Mars Express névre keresztelt szondáját használták fel az újabb kutatásokhoz, amelynek radarjával 2012 és 2019 között folytattak részletes megfigyeléseket. S mint kiderült, a déli-sarki régióban, nagyjából 1 km vastag jégréteg alatt, további 3 tó helyezkedik el, amelyek a sókoncentráció mértékétől függően folyékony vizet tartalmazhatnak. A koncentráció mértékét még egyelőre nem lehet tudni, de a feltételezések szerint ez magas lehet, hiszen a mélyből érkező hő valószínűleg nem elég ahhoz, hogy felolvassza ezen tavak vizét, magasabb sótartalom esetén viszont már meglehet a magyarázat a folyékony halmazállapotra.

Az említett felszín alatti tavak egy nagyjából 75 ezer négyzetkilométeres. A legnagyobb példány 30 kilométer átmérőjű, kisebb társai néhány kilométeresek, ezek a nagyobb, központi tavat veszik körbe. A tartalommal kapcsolatban megemlítik, hogy

az általunk ismert tengervízhez képest 5-ször nagyobb sókoncentráció esetén még megtalálhatók az élet nyomai, annak összetevői, 20-szoros értéknél ezek viszont már eltűnnek,

így egyelőre nem tudjuk, mennyiben lesz viszonylag könnyen felhasználható az itteni vízkészlet a később, jóval hosszabb, már emberi részvétellel lebonyolított küldetések során.

Többet egyelőre majd akkor fogunk tudni, ha megérkezik a bolgyó felé a kínai Tianwen-1 küldetés, amely jövő februárban érkezik a helyszínre, hogy a szonda mellett saját marsjárója segítségével hasonló, jó eséllyel még pontosabb méréseket végezzenek el.