122 millió forintnak kelt lába a Mazsihisznél

Két dolgozót kirúgtak.

A HVG számolt be róla, hogy a Mazsihisz oldalára február 4-ei dátummal került fel egy közlemény, amely szerint a zsidó szervezet

feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, aki 122 millió forinttal károsította meg a szervezetet.

A közlemény szerint a csalás a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos: a tettes vagy tettesek a számla kiegyenlítésének módjával kapcsolatban vezették félre a Mazsihisz gazdasági munkatársait.

A hír az izraeli sajtót is bejárta, ahol egy január 24-én kelt mazsihiszes belső jelentésre alapozva jelent meg, hogy a csalást januárban követték el. A telefonos és e-mail-es megtévesztés arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék:

a zsinagóga felújításán dolgozó alvállalkozó kifizetésére szánt 122 millió forint ne a korábban használt, hanem egy másik, a csalók által kezelt bankszámlaszámra kerüljön.

A HVG szerint az összeget a magukat az alvállalkozó munkatársainak kiadó csalók le is emelték az általuk megadott, hazai bankszámláról. A kirúgott gazdasági alkalmazottak közül az egyik vezető beosztásban dolgozott.

Közleményében a Mazsihisz azt írja, a Rumbach-zsinagóga felújítása a bűncselekménytől függetlenül zavartalanul folyik tovább.