Még nem ért véget Irán és Amerika tánca

Róháni az IRNA iráni hivatalos hírügynökség beszámolója szerint azt mondta, a legutóbbi tárgyalási forduló során a felek azonos álláspontra jutottak számos olyan kérdésben, amelyben korábban nézeteltérések álltak fent köztük, ez pedig egy végleges megállapodás alapját képezheti.
 
"Úgy vélem, hogy lehetséges elérni a megállapodást, és nincs olyan kérdés, amit ne tudnánk rendezni" - fogalmazott az iráni államfő. John Kerry ezzel egy időben azonban arról beszélt, hogy bár "jelentős előrelépéseket" értek el, továbbra is fontos nézetkülönbségek vannak Irán és a nagyhatalmak között. Úgy fogalmazott, Iránnak "alapvető döntéseket kell hoznia" a következő napokban, s meg kell győznie a világot arról, hogy nem akar atomfegyverekhez jutni.
 
A pénteken lezárult tárgyalási fordulót követően a résztvevők képviselői egymásnak ellentmondó állításokat tettek az egyeztetések állásáról. Szergej Rjabkov orosz főtárgyaló és Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője arról számoltak be, hogy a megállapodás technikai részleteinek kidolgozása már majdnem lezárult. Francia illetékesek ezzel szemben azt mondták, hogy távol van a megállapodás.
 
Irán és a nemzetközi közösséget képviselő hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad.
 
A felek most a március 31-re kitolt határidőig szeretnének megállapodásra jutni egy keretszerződésről, június 30-ra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a tárgyalások március 26-án, csütörtökön folytatódnak majd.