Meghalt Göncz Árpád

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársság volt elnöke kedden.

Az első szabad választások után az új Országgyűlés alakuló ülésén házelnök lett, és ő látta el az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is. A Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége megegyezése alapján választotta a parlament 1990. augusztus 3-án öt évre a Magyar Köztársaság elnökévé, majd mandátumának letelte után, 1995. június 19-én újraválasztották.

Nevéhez fűződik J. R. R. Tolkien Magyarországon 1981-ben kiadott A Gyűrűk Ura című könyve fordításának befejezése (melynek első 11 fejezetét Réz Ádám fordította). Szintén ő a fordítója Malcolm Lowry A vulkán alatt, Colleen McCullough Tövismadarak, Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeia, Agatha Christie N vagy M, Mary Shelley Frankenstein vagy a modern Prométheusz, William Makepeace Thackeray Pendennis története című művének, továbbá William Golding (például A torony, A piramis, Beavatás), John Updike (például a Nyúlketrec, Nyúlháj, A kentaur, A farm, Eastwicki boszorkányok), Thomas Wolfe (Az időről és a folyóról), William Faulkner (Sartoris, Példabeszéd, Fiam, Absolon!, A hang és a téboly), Ernest Hemingway (Vándorünnep, A folyón át a fák közé, Szigetek az Áramlatban), William Styron (Feküdj le sötétben, Nat Turner vallomásai) regényeinek, valamint Peter Shaffer Equus című drámájának. 1994 óta a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke.1983-ban József Attila-díjat kapott. 2002 óta a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke.

Az Országgyűlésben kedden délután néma felállással emlékeztek meg Göncz Árpádra.

A kormány és a pártok közleményben fejezték ki részvétüket

Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát - olvasható a kormány részvétnyilvánításában.

Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében külön méltatta a volt államfőt: „tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett”.

A Fidesz szerint a volt államfő „aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett”.

A KDNP úgy fogalmazott: Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával.

A Jobbik rövid közleményében részvétét fejezte ki az elhunyt Göncz Árpád családja felé.

Tóbiás József, az MSZP elnöke azt írta: „Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, minden eszméből a legérdemesebbet szintetizáló nagyszerű személyiségével. Számomra mérce, példa és jelkép.”

"Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be" – áll az LMP közleményében.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Facebook-bejegyzésben emlékezett meg Göncz Árpádról, úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár "nem egyszerűen alámerülve" várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését.

Az Együtt elnöksége arra hívta fel a figyelmet, hogy Göncz Árpád „megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is.”