Meghátrált Athén az orosz szankciók ügyében

Az új görög kormány nem akar „Európa rosszfiúja” lenni. 

A tárgyalások során a vezetők a görög kormány tagjainak határozott kiállása nyomán tartottak attól, hogy Athén megvétózza a közös döntést, a görög külügyminiszter azonban leszögezte, hogy nem szeretnének „Európa rosszfiúi” lenni. Kociasz szerint korábbi tiltakozásuk oka pusztán az volt, hogy nem egyeztettek velük kellőképpen és nem az, hogy nem értettek volna egyet a szöveggel.

A politikus kifejtette, nem az a kérdés, hogy elfogadjanak-e szankciókat vagy ne, hanem az, hogy egy kicsi, válság sújtotta országnak is lehessen beleszólása a nagypolitikába. Kociasz szerint teljesen megszokott, hogy nagyobb tagországok döntéseket vétóznak meg, arról mégsem beszél senki.

Kociasz mégsem szeretne Dugin barátja lenni

A görög külügyminiszter elutasította azt is, hogy szorosabb kapcsolatban lenne Alekszandr Dugin professzorral, az orosz geopolitikai gondolkodás meghatározó teoretikusával. A közös fotójukat a politikus azzal magyarázta, Dugin mindössze előadást tartott az egyetemen, ahol Kociasz is tanított, így találkoztak és váltottak pár szót.

Nemzetközi reakciók

A görög kormány elmúlt napokban tanúsított keménysége kapcsán Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kijelentette, a Szirizának észre kell vennie, hogy ők már nem egy kampányoló párt, hanem a görög kormány, a nagyívű nyilatkozatok pedig nem feltétlenül visznek előre. Az Oroszországgal kapcsolatos görög álláspont tekintetében Schulz kifejtette, hogy egyik tagállamnak sem szabad úgy éreznie, hogy bármilyen álláspontot ráerőszakolnak, de azt sem tehetik meg, hogy szembemenjenek a többiekkel. Schulz a napokban Athénba látogatott, hogy Alexisz Ciprasz görög miniszterelnökkel találkozzon.

Bár a csütörtöki tárgyalásokon Görögország hozzájárult az Oroszország elleni szankciókhoz, a kedélyek korántsem nyugodtak még le. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter nem zárta ki, hogy Athén fog még fejtörést okozni a jövőben. Magyar részről továbbra is azt sürgették, hogy mindkét felet szólítsák föl a tűzszüneti feltételek betartására, míg a szlovén külügyminiszter a sajtónak arról beszélt, hogy a további szankciók hatástalanok lehetnek. Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter a brüsszeli találkozót a szokásosnál hevesebbnek értékelte, véleménye szerint valóban erős érvek hangzottak el a vita során.