Megkezdődik a baltimore-i rendőrök elleni per

Az ügyvédek szerint az államügyész elfogult, és csak a saját politikai hasznát nézi.

Erről az illetékes bíró, Barry Williams szerdán határozott Baltimore-ban a vádlottak jogi képviselőinek a tárgyalás előtti meghallgatása alkalmából. Williams egyúttal elvetette a rendőrök elleni vád ejtésére vonatkozó folyamodványt és azt is elutasította, hogy az ügyben elmozdítsa Marlyn Mosby államügyészt.
 
Az áldozatot, a 25 éves Freddie Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. Az afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több másik nagyvárosában pedig tiltakozások voltak. A rendbontások miatt több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben a városban.
 
Marlyn Mosby államügyész vádat emelt mind a hat rendőr ellen, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.)
 
A rendőrök jogi képviselői több összeférhetetlenségi okot soroltak fel az államügyésszel szemben. Egyebek között kifogásolták, hogy Marilyn Mosbynak, és férjének, Nick Mosbynak, a városi tanács tagjának anyagi és politikai előnye származhat az ügyből. Emellett az ügyész több tanúval is személyes kapcsolatokat ápol, hivatala pedig részt vett az ügyben folytatott nyomozásban. Mosby hivatala ellen polgári peres eljárás folyik, továbbá a Gray család ügyvédje az államügyész közeli barátja, támogatója és jogi képviselője.
 
A rendőrök személyesen nem jelentek meg a szerdai meghallgatáson, amely megkezdése előtt több tucatnyian tüntettek a baltimore-i belvárosban. A tiltakozást feloszlatták, egy személyt pedig rendőr elleni erőszak miatt őrizetbe vettek. A Gray halálának ügyében igazságos eljárást követelő megmozdulások este újrakezdődtek.