Megszólalt egy fideszes politikus Navalnij haláláról, más országok börtönviszonyait emlegette

Megszólalt egy fideszes politikus Navalnij haláláról, más országok börtönviszonyait emlegette

Hat nappal az orosz ellenzéki vezető halála után megszólalt egy vezető kormánypárti politikus, aki szerint a Fidesz nem tartja feladatának, hogy más országok börtönviszonyait megjavítsa.

Bár majdnem egy hét telt el Alekszej Navalnij furcsa, hirtelen halála után, Magyarország egyedüli uniós tagállamként még mindig nem szólalt meg hivatalosan.

Az Orbán-kormány egy árva szót sem szólt a rejtélyes halálesetről és nem nyilvánított részvétet az elhunyt családjának.

Miután a hallgatag fideszes kánonból csak Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke emlékezett meg Alekszej Navalnij haláláról egyedül, ezért a Népszava megkereste politikust.

Németh a lapnak elmondta:

Sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem tartja feladatának, hogy más országok börtönviszonyait megjavítsa, mint ahogyan azt sem tartjuk elfogadhatónak, ha mások akarják nekünk megmondani, hogy mi hogyan működtessük a börtöneinket. Ez a nemzetközi szervezetek dolga. Az azonban minden különösebb vizsgálódás nélkül is egyértelmű, hogy a börtönök feladata a fogvatartottak életben tartása, nem pedig a megölése kell, hogy legyen. Navalnij ügye ezért korunk botránya!

A Népszava megjegyzi azt is, hogy

a Facebookon máskor rendkívül aktív Szijjártó Péter külügyminiszter valamiért elfelejtett beszámolni közösségi oldalán arról, hogy az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján maga is találkozott Navalnij özvegyével.

Ahogy az ismert, a több évtizedes börtönbüntetését töltő Alekszejt Navalnijt életének 48. évében érte a halál, amikor hivatalos közlés szerint egy séta után rosszul lett pénteken. Eleinte egyesek kételkedtek a gyászhír valódiságában, ám később Navalnij csapata megerősítette az orosz politikus halálhírét.

Alekszej Navalnij 1976-ban született, és Vlagyimir Putyin egyik legfőbb kritikusának számított, míg 2021-ben el nem ítélték. Azután került börtönbe, hogy 2020-ban novicsokkal megmérgezték egy Szibériából Moszkvába tartó gépen, és berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Azonnali őrizetbe vételét követően három és fél évre ítélték, és Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva. Ráadásul bebörtönzése után több eljárásban is kapott még plusz éveket, így jelen állás szerint legalább 74 éves koráig tartó börtönbüntetésre számíthatott volna.

(Címlapkép: Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Akif Cagatay Kiliccsel, a török parlament, a nagy nemzetgyűlés külügyi bizottsági elnökével az Országházban 2022. november 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt)