Megy vagy marad a Turul-szobor?

Megy vagy marad a Turul-szobor?

Kassai Lajos hagyományőrző, lovasíjász szerint a Turul szakrális madara a magyarságnak, a XII. kerületben viszont szerinte nem a legjobb helyen van. Szerinte csak politikai célokra használja mindenki.

Egymásnak feszülnek az érvek és az indulatok a XII. kerületben található Turul-szobor miatt, miután a Kétfarkú Kutya Párt nyerte el a polgármesteri címet Hegyvidéken. A megválasztott polgármester, Kovács Gergely bár nem a legfontosabb feladatok közé sorolta az emlékmű sorsát, korábban azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyszínről a szoborparkba szállítaná.

Ötletét nem hagyta szó nélkül Toroczkai László, aki a Mi Hazánk nevében egyértelművé tette, nem hagyják és meg fogják akadályozni, hogy eltávolítsák a kerületből a szobrot. A Fidesz is csatlakozott a diskurzushoz.

Érdemes megismerni a magyar lovasíjászat hagyományát ápoló és gyakorló Kassai Lajos okfejtését a Turul-szoborról.

„Szakrális tárgyak, amelyek számomra a Turul, az Árpád-sávos zászló, és mindaz, ami ennek a nemzetnek az őskultúrája. Ezeknek a hagyományoknak a politikai díszletté züllesztésével irtották ki a magyar zsidóság egy jelentős részét”

– mondta Kassai egy Youtube-on futó műsorban, Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton társaságában.

Kassai Lajos hozzátette, hogy nem tartja ízlésesnek a Turul-szobor fölállítását Budán. Szerinte egyébként a szobor állítása nem arra irányult, hogy valaminek az emlékét megőrizzék, hanem ez „triggerelés” volt, azaz ebben az értelemben provokáció.

A szoborról szólva egy érdekességet is elárult Kassai Lajos. Elmondta, hogy a Turult – más néven kerecsensólymot – a magyarok szent madarának tekintjük.

Ennek ellenére mind Szlovákiában, mind Romániában, mind Ausztriában tenyészthetik, Magyarországon azonban nem.

Kassai azután beszélt erről, hogy találkozott Megyeri Jonatán rabbival, és hosszú eszmecserét folytattak olyan kérdésekről, amelyeket az előző 80 évben nem lehetett átbeszélni.

Kapcsolatuk elmélyüléséről szólva Kassai beszámolt arról, hogy meghívta egy hagyományos zsidó iskola növendékeit egy magyar történelem órára a Kassai-völgybe, amely honlapja szerint „a modern kori lovasíjászat böcsője”, amit az árkok betemetése történelmi pillanataként említett a lovasíjász.

(Címlapkép: Kassai Lajos lovasíjász 2024. február 26-án. MTI/Kovács Tamás)