Egy napon tarják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat

Egy napon tarják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat

Tizenegyedik alkalommal módosítják a gránitszilárdságú Alaptörvényt. A Kocsis Máté fideszes frakcióvezető által beterjesztett módosítás egyik eleme, hogy

összevonják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, méghozzá már 2024-től.

Az új rendelkezés szövege szerint: 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek előző általános választását követő ötödik év április, május, június vagy július hónapjában, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani.

Ezzel nagyjából 10 milliárd forintot kívánnak spórolni, ami a költségvetés szempontjából nem túl egetrengető összeg, így valószínűleg az ellenzéki pártok indulási esélyeit igyekeznek megnehezíteni a módosítással.

Kocsis Máté újabb harca az ellenzékkel: összevonná az EP- és az önkormányzati választásokat

"Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás" - mondta a kormánypárti Origo szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi háttérbeszélgetésen. A portál állítása szerint az erre vonatkozó törvényjavaslatot jövő héten nyújthatják be a parlamentnek.

Visszatérnek a vármegyék is

A Fidesz frakcióvezetőjének másik módosítása pedig az lesz, hogy 

a megyéket átnevezik vármegyékre, így Magyarország megyéit mostantól vármegyéknek fogják hívni.

Főispánná nevezik át a kormánybiztosokat

Mostantól főispánoknak fogják a kormánybiztosokat nevezni miután Varga Mihály egy salátatörvényben elrejtve az egyik pontban kezdeményezte a módosítást a kormánybiztosok elnevezésről. A pénzügyminiszter indoklása szerint mindezt a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében tennék - értesült a Népszava.

A vármegye elnevezésre történő visszatérés Kocsis Máté szerint „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel" van szükség. 

A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek

- érvelt a Fidesz frakcióvezetője.

Ez utóbbi módosítás 2023. január 1-én lép hatályba, miután azt az Országgyűlés is kétharmados többséggel elfogadta.