Menekültcunami Győrben

Közel 250, többségében koszovói illegális bevándorlót szállítottak le a Bécsbe tartó vonatról, nem működnek együtt a hatóságokkal.

Takács József elmondta, hogy valamennyien érvényes iratok nélkül szerettek volna Ausztriába utazni. A férfiak, nők és gyerekek jelenleg a vasútállomás várótermében várják, hogy buszokkal biztonságos helyre vigyék őket - tette hozzá a sajtóreferens, aki a "biztonságos hely" mibenlétéről nem kívánt tájékoztatást adni.

A rendőrség illetékese elmondta, hogy a vonatok menetrend szerint közlekednek, autók viszont nem hajthatnak be a Révai Miklós utcába a börtön és a városháza közötti szakaszon. A 444.hu arról számolt be, hogy a migránsok között sok a gyerek és a nő, ezt bizonyítják az MTI által a helyszínen készített felvételek is. A lap úgy tudja, hogy sokan jól beszélnek angolul és németül.

A Kisalföld 11 óra körül arról írt, hogy a váróteremben maradt koszovóiak nem hajlandóak megegyezni a rendőrökkel. A lap úgy tudja, hogy egy ember rosszul lett, őt kivitték a váróból, miközben többen sírnak és nem hajlandóak felállni. A nő állítólag azért lett rosszul, mert négy napja nem evett. A Kisalföld tudósítása szerint mintegy 10 rendőrautó és több rendőrségi kisbusz sorakozik az állomás előtt. Orvosok is érkeztek a helyszínre. A rendőrök élelmiszert hoztak a menekülteknek, akik mintha nem lennének hajlandóak azt elfogadni.

 
19:12 - A Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára szállították buszokkal a hétfő délelőtt Budapestről Bécsbe tartó vonatról leszállított határsértőket - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.
 
Takács József elmondta, hogy a mintegy kétszázötven koszovói állampolgárságú határsértőnek nyilatkoznia kell majd arról, hogy kér-e menekült státuszt. Amennyiben igen, ügyükben ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár majd el.
 
A férfiak, nők és gyerekek mintegy hatvan rendőr felügyelete mellett nyugodtan várakoztak a vasútállomás várótermében. A rendőri intézkedést nehezítette, hogy mindenáron tovább szerettek volna utazni, ezért nem álltak szóba a rendőrökkel. A koszovói konzul tárgyalt velük a helyszínen, majd  megkezdték elszállításukat a rendőrök - részletezte a sajtóreferens. A rendőrség illetékese korábban elmondta, hogy a határsértők érvényes iratok nélkül szerettek volna Németországba utazni Ausztrián keresztül.

14:22 - A helyiek és a rendőrök is arról beszéltek, hogy a mai eset csupán a jéghegy csúcsa. A hatóságok egyszerűen nem bírnak el ekkora tömegekkel.

14:16 - Egy Győr és Budapest között gyakran ingázó utas a helyszínen azt nyilatkozta, hogy a vonat rendszeresen tele van külföldiekkel, főleg albánokkal. A múlt héten is volt egy ilyen eset, a szerelvényen nem volt ülőhely sem, de akkor senki sem ellenőrizte őket.

14:11 - Megérkezett a helyszínre a koszovói konzul is, aki megpróbál közvetíteni a hatóságok és a migránsok között.

13:55 - Helyszíni információink szerint csupán 28-an voltak hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, őket már elszállították. A többség azonban nem fogadja el az élelmiszert és passzív ellenállást tanúsít, Németországba vagy Ausztriába akarnak eljutni. A rendőrség leszögezte, hogy nem fog erőszakot alkalmazni.

13:27 - A helyszínen tartózkodó Takács Krisztián a rendőrségtől azt az információt kapta, hogy Tatabányán a következő vonatról is leszállítottak 50 koszovóit. A Jobbik politikusa is meggyőződött arról, hogy élelmet és ivóvizet biztosítanak a migránsok számára. A területet a hatóság emberei lezárták, nem léphet be átmenetileg senki sem.

Lapunk azt az információt kapta a helyszínen dolgozó rendőröktől, hogy a migránsokat Bicskére és Budapestre szállítják. A rendőrség helyszínen lévő tagjai sem értik, hogyan nem tűnt fel senkinek 250 koszovói a Keleti pályaudvaron. Hogyan juthattak el észrevétlenül Győrig.

13:13 - Többen nem értik, hogy a határon hogyan nem tűnt fel a 250 illegális migráns.

13:11 - Takács Krisztián, a Jobbik győri önkormányzati képviselője is helyszínen van és személyesen tájékozódik a kialakult helyzetről.