Hat napig vesztegelt a tengeren a menekülteket szállító mentőhajó, Máltán kiköthetett

A hajó hat napon át várakozott a kimentett emberekkel a nemzetközi vizeken Málta előtt a Földközi-tengeren, mert nem kapott engedélyt a kikötésre az Európai Unióban. A mentőhajó előtt korábban Spanyolország, Olaszország, és Málta sem nyitotta meg kikötőit. Végül azonban Joseph Muscat máltai miniszterelnök szerdán közölte, hogy a hajó kiköthet a szigetországban.

A máltai kormány egyik szóvivője szerint négy embert, köztük három újszülöttet a fedélzetről haladéktalanul kórházba kell szállítani. A mentőhajó utasait rendőrök és orvosok fogadták a kikötőben.

Eddig nyolc ország - Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália, Franciaország, Málta, Belgium és Hollandia - ajánlotta fel, hogy befogad migránsokat a Lifeline-ról.

Miután az új olasz kormány lezárta kikötőit, egyre több mentőhajó kerül hasonló helyzetbe:

Munkában az új olasz kormány: lezárták a kikötőket

A visszafordított mentőhajón a Földközi-tengerből kimentett afrikai menekültek voltak, Salvini azt mondta, inkább Máltán kellene kikötni.A német Sea Watch hajó, 232 afrikai menekülttel, szombaton még kiköthetett Reggio Calabriaban - írja az Euronews. Salvini ezután jelentette be, hogy lezárják a kikötőket, az érkező hajókat Málta felé irányítják.