Voldemort visszatért? Hazaengedhették a börtönből a fideszes Mengyi Rolandot

Voldemort visszatért? Hazaengedhették a börtönből a fideszes Mengyi Rolandot

A 24.hu információja szerint elhagyhatta a börtönt a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Mengyi Roland. Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy vissza kell-e mennie.

A Voldemort néven is elhíresült Mengyinek egy korrupciós ügy miatt kellett bíróság elé állnia, a 2019-ben született jogerős ítélet – súlyosítva az elsőfokú döntést – négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a kormánypárti politikusra különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt.

Mengyi az országban jól ismert korrupciós rendszer része volt, társaival egy 800 millió forintos uniós támogatást akartak megszerezni úgy, hogy a politikusnak előbb tízmillió forintnyi kenőpénzt kellett adni, majd az elnyert összegből is vissza kellett volna osztani neki.

2020. január közepén vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe, azon belül is a kényelmes II-es egységbe.

A „parkettás” börtönről korábban megírtuk, az kifejezetten olyan személyeknek van fenntartva, akik nem erőszakos bűncselekményt követtek el, illetve ide „szeretnek” kerülni a gazdasági-politikai elit megcsúszott emberei is, például Stadler József és Zuschlag János is töltött időt a VIP-nek nevezhető börtönben.

Az ország legjobb börtönében nincs zsúfoltság, sem a megszokott szigor, valójában az egész inkább egy kollégiumra hasonlít.

A volt fideszes képviselő amennyiben valóban szabadult, úgy a kirótt négyéves büntetésből mintegy 22 hónapot töltött rács mögött.

A lap elérte Mengyit a régi telefonszámán, de nem akart nyilatkozni.

Egyelőre az sem kizárható, hogy éppen az évente mindössze néhány napra biztosított eltávozása idején érték utol a saját telefonján, mindenesetre papíron is stimmelhet a szabadulás: a kiszabott börtönbüntetés időtartamának harmada jó magaviseletre tekintettel elengedhető, és ezen felül még legfeljebb 10 hónapnyi reintegrációs őrizet is adható azoknak, akiknek nem erőszakos bűncselekmény miatt kell ülniük, és öt évnél rövidebb a szabadságvesztésük. Ez Mengyi esetében pont azt jelenti, hogy 48 hónapból 22 hónap maradt, ami éppen letelt.