Földosztó programmal segítené a Jobbik a mezőgazdasággal foglalkozó magyar családokat

Földosztó programmal segítené a Jobbik a mezőgazdasággal foglalkozó magyar családokat

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője kifejtette, a ciklus felénél érdemes nem csak arról beszélni, hogy mi az, amit az Orbán-kormány hibaként követett el az elmúlt időszakban, hanem arról is, milyen világot képzelünk el a bukása után. A képviselő kifejtette, a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén arról volt szó, hogy a kis, családi gazdaságok pártjára áll majd az Orbán-kormány, s a korábbi nagy, zöldbáró oligarchákkal szemben az ő érdekükben fog fellépni. Az ígéretekkel szemben azonban az tapasztalható, hogy jelenleg egy adott évben a vidékfejlesztési- és agrárforrások – amik legfőképpen az Európai Unióból (EU) érkeznek – 80%-át a legtehetősebb 10% teszi zsebre.

„A legtámogatottabb, a legtöbb földdel rendelkező, és egyébként a támogatásra legkevésbé rászoruló elit söpri be az agrár- és vidékfejlesztési források nagy részét”

 

– mondta.

A képviselő kitért a földkérdés problémájára is, melyet úgy értékelt:

a magyar állam ahelyett, hogy az „Ángyáni” programban meghirdetett földosztásba kezdett volna és valóban a helyben levő családi gazdálkodóknak segített, 180 fokos fordulattal éppen a legnagyobb oligarchákat juttatta az állami földekhez.

E két probléma pedig összefügg: hiszen akinek több földterülete van, több támogatáshoz is hozzá tud jutni. Magyar Zoltán ismertette, a helyzetet orvosolni fogják az Orbán-kormány bukása után, hiszen kidolgozott programmal készülnek francia, olasz és dán földdel kapcsolatos jogszabályokat is átnézve.

„Olyan programot dolgoztunk ki, és ezt minden parlamenti párt számára el is juttatjuk a következő napokban, ami az eu-s jogkeretek között képes lesz ezt az elképesztő állapotot megfordítani. Minden olyan földterületet, amelyet az Orbán-kormány átjátszott a strómanjaihoz, képesek vagyunk jogszabályi keretek között visszaszerezni a magyar állam számára, és ezzel mind a vele járó támogatásokat, mind a termeléshez nélkülözhetetlen földterületet valóban a magyar családokhoz tudjuk juttatni”

 

– mondta.

Ez számszerűen annyit jelent, hogy a Jobbik álláspontja szerint 500 hektár fölötti termőföldhöz kizárólag kivételes esetben juthassanak hozzá, használhassák az abban érdekeltek, dolgozók. Ilyen kivételes eset lehet, ha egy-egy településen ez a legnagyobb foglalkoztató, vagy éppen jó néhány állatlétszámmal rendelkezik, tehát kénytelen saját szükségleteinek megfelelően takarmányt előállítani, illetve kivételt jelenthet a vetőmag előállítás is, ami nemzetstratégiai ágazat. Mindezeken kívül tehát – fogalmazott a képviselő – szimplán szántóföldi növénytermesztés során senki ne juthasson extra profithoz, extra földterületekhez csak azért, mert a Fidesz kegyeltje, csak azért, mert Orbán Viktor számára megengedi.

„Törvényesen, az európai normákat betartva ezeket a földeket vissza fogjuk szerezni a most bitorlóktól a helyben élő magyar családok számára. A Jobbik ezzel a földosztó programmal fog nekifutni a 2022-es választásoknak, és reményeink szerint ezt osztani fogja több más ellenzéki párt is. Az egyeztetések a napokban elkezdődnek, hiszen a jelenlegi egy igazságtalan, fenntarthatatlan rendszer mind társadalmi, mind környezetvédelmi, mind pedig élelmiszerbiztonsági szempontból ”

 

– fejtette ki.

Portálunk kérdésére, miszerint hogyan értékeli azt, hogy Simonka György kizárást kezdeményezték a Fideszből úgy fogalmazott:

„Egy ilyen köztörvényes bűncselekményekkel meggyanúsított képviselő esetében számomra elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy egyáltalán még a Fidesz tagja lehet. De ezen a logikán elindulva még elég sok kormánypárti képviselőnek a Fideszből való kizárása felmerülhet, és remélem, hogy fel is fog”

 

– véli.

Hozzátette, ezek olyan normák, amik fenntarthatatlanok, például a sajtótájékoztató témájában is érintett vidékfejlesztési források iparszerű lenyúlásáról szól a történet ahelyett, hogy valóban a választókerületben, a helyben élő emberekhez jutottak volna ezek a források, egy hálózaton keresztül tüntették el őket a gyanú szerint, így éppen ideje lenne, pontosabban már régen ideje lett volna a kizárásának.