Minden eddiginél népszerűbb az AfD

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló párt a szavazatok 16 százalékával kerülne be a szövetségi parlamentbe (Bundestag), ha most vasárnap lenne a választás

- mutatta ki az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend című felmérése.

A  2013-ban alapított AfD eddigi rekordja 15 százalék volt, melyet május elején mértek. A menekültek és bevándorlók befogadását elutasító, és az EU-hoz, az euróhoz és muzulmán valláshoz is elutasítóan viszonyuló párt országos választói támogatottsága a szeptember elején mért szintet 2 százalékponttal haladja meg.

Az AfD megcsinálta: Megverték Merkel pártját az euszkeptikusok!

Frissítés 2:A némileg magasabb részvétel a szocdemeknek kedvezett, akik az előrejelzéseket is túlszárnyalva, 30,5 százalékkal végeztek az élen.Az igazi győztes azonban az AfD, mivel az urnazárás után megjelent első becslések szerint a formáció 21 százalék körüli eredménnyel második erő lett a tartományban.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége 32 százalékon áll, ami 1 százalékpontos csökkenés. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) támogatottsága is 1 százalékponttal gyengült, így 22 százalékos. A nagykoalíció pártjainak összesített támogatottsága 54 százalék, ismét többségi támogatottságú kormányt alakíthatnának a Bundestagban.

A Bundestag ellenzéki oldalán a Baloldal támogatottsága 1 százalékponttal 8 százalékra csökkent, a Zöldeké 1 százalékponttal 12 százalékra emelkedett. A szövetségi parlamentből 2013-ban kiesett liberális FDP támogatottsága 1 százalékponttal a bejutási küszöb fölé, 6 százalékra emelkedett.

Hasonló tendenciákat jelez a másik országos közszolgálati csatorna, a ZDF ugyancsak pénteken megjelent Politbarometer című felmérése is, amely szerint a CDU/CSU a szeptember elején mért szinthez képest 2 százalékponttal gyengülve 33 százalékon, az SPD változatlanul 22 százalékon áll.

A Baloldal 1 százalékponttal erősödve 10 százalékon áll, a Zöldek támogatottsága változatlan, 13 százalékos, az FDP 1 százalékponttal gyengülve 5 százalékon áll, az AfD támogatottsága 2 százalékpontos emelkedés után 13 százalékos.

A Politbarometer felmérés a többi között azt is kimutatta, hogy a választók 54 százaléka jónak tartaná, ha Angela Merkel a 2017-es Bundestag-választáson is a CDU/CSU kancellárjelöltje lenne, 42 százalék pedig ezt nem tartaná jónak.

Az AfD szeptember elején a mecklenburg-elő-pomerániai törvényhozási választáson - a CDU-t megelőzve - a szavazatok 21,81 százalékát szerezte meg, az előző héten Berlinben tartott választáson pedig 14,2 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe.

Az AfD kiválóan szerepelt, Merkelt és a szocdemeket is büntették a választók Berlinben

A német szociáldemokrata párt (SPD) története leggyengébb fővárosi eredményével, a szavazatok 21,6 százalékával végzett az első helyen a berlini tartományi törvényhozási (képviselőházi) választáson a hétfő hajnalban közzétett előzetes hivatalos végeredmény szerint. Történelmi mélypontra zuhant az eddigi koalíciós társ, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) választói támogatottsága is, és az Angela Merkel kancellár vezette párt ellenzékbe szorulhat.

Az AfD így a 16 tartomány közül már 10-ben rendelkezik képviselettel. Előretörése kihívás a CDU/CSU-nak,  amely fennállása óta arra törekszik, hogy tőle jobbra ne vesse meg a lábát számottevő erő.

A CDU Angela Merkel menekültpolitikáját bíráló politikusai között vannak, akik szerint érdemes megfontolni az együttműködést a jobboldal új szereplőjével.

A koalíció "talán nem ma vagy holnap" jöhet szóba, de "örökre nem lehet kizárni"

 

- nyilatkozott a napokban Veronika Bellmann Bundestag-képviselő, Angela Merkel egyik leghangosabb párton belüli bírálója.