Mintegy 700 termék árát csökkentette a kormány - Szerbiában

Mintegy 700 termék árát csökkentette a kormány - Szerbiában

A burgonya, alma, méz, fagylalt, borsó, pelenka, sampon, mosószer, hús, hal, felvágott, rizs, tojás, sajt ára átlagosan 26,82 százalékkal csökkent a szerb kormány intézkedése nyomán, amit a nehéz anyagi helyzetben lévők miatt vezettek be.

A rosszabb anyagi helyzetben lévők életkörülményeinek javítása érdekében a szerb kormány mintegy 700 termék árát csökkentette jelentősen, a bejelentések szerint a kijelölt élelmiszerek és tisztítószerek ára vasárnaptól október végéig marad alacsony, adta hírül az MTI.

A termékek (burgonya, alma, méz, fagylalt, borsó, pelenka, sampon, mosószer, hús, hal, felvágott, rizs, tojás, sajt) ára átlagosan 26,82 százalékkal csökkent - jelentette be Milos Vucevic miniszterelnök, aki azt is közölte, hogy a háztartások így havi szinten körülbelül 8-22 ezer dinárt (27-74 ezer forint) takaríthatnak meg.

A kormányfő elmondta, hogy kilenc kereskedelmi lánccal sikerült megegyezni, így országszerte több mint 2500 üzletben lesznek elérhetők a "legjobb ár" címkével ellátott termékek, amelyek így még az akciós áraknál is olcsóbban lesznek kaphatók.

A szerb kormány tavaly szeptemberben is hirdetett egy hasonló akciót a magas infláció hatásainak mérséklése érdekében. Akkor mintegy 30 százalékkal csökkentették a termékek árát szeptember és december között.

(Címlapkép: Milos Vucevic szerb miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. január 26-án. MTI/Balogh Zoltán)